Anouk Wentink, Sustainability Officer

Afdeling: Corporate Affairs

“Eigenlijk is heel ForFarmers ‘team duurzaamheid’”

Altijd al duurzaamheidsmanager willen worden?

“Haha, hoe ver mijn passie voor mijn vak teruggaat, weet ik niet precies. Feit is, dat ik ruim tien jaar werk in de wereld van duurzaamheid. Wat me drijft is, dat ik me wil inzetten voor het vraagstuk hoe we alle mensen in de wereld op duurzame wijze kunnen voeden. Er is geen één beste manier om dit te doen, je moet zelf keuzes maken. Bedrijven dus ook. Dit is een actuele discussie. Dus toen ik bij ForFarmers kon starten als Sustainability Officer, om de implementatie van duurzaamheid te ondersteunen, werd ik meteen enthousiast. Mijn rol is weliswaar nieuw, maar dat wil niet zeggen dat het thema duurzaamheid nieuw is binnen ForFarmers. Het krijgt nu wel gerichter aandacht.”

Afbeelding: Anouk Wentink_in-line

Waarom ben je gaan werken bij ForFarmers?

“Ik heb van huis uit geen boerenachtergrond, maar mijn opa en oma hadden een boerderij in de Achterhoek en ik ben geboren en getogen in West-Friesland, dus letterlijk opgegroeid tussen de melkveebedrijven. Waarom ik nu voor ForFarmers werk? Dat was geen moeilijke keuze. We zijn een groeiend internationaal bedrijf dat zich verder aan het professionaliseren is; zo ook op het thema duurzaamheid. Wat meteen opviel is de aanpakmentaliteit. Dat past wel bij mij. En, niet geheel onbelangrijk, duurzaamheid is een van de kernwaarden. Als je bijvoorbeeld ziet hoeveel reststromen uit de levensmiddelenindustrie hier verwerkt worden in veevoer, dan kan je echt wel stellen dat duurzaamheid in ons DNA zit. Er zijn veel kansen om duurzaamheid concreet te maken. Zeker omdat we werken in een sector met grote maatschappelijke impact.”

Is er een ‘team duurzaamheid’ waarmee je samenwerkt?

“Ja en nee. Er is geen apart team, maar duurzaamheid raakt veel facetten van het bedrijf, dus eigenlijk is heel ForFarmers ‘team duurzaamheid’. Dat betekent veel afstemming en samenwerking dwars door de organisatie. Duurzaamheid gaat van veiligheid van onze medewerkers, onze CO2-voetafdruk en voedselveiligheid tot aan innovaties en inkoop. Bij dat laatste kun je bijvoorbeeld denken aan de herkomst van onze grondstoffen. Ik heb een faciliterende, coördinerende rol en zorg ervoor dat zichtbaar wordt wat we in duurzaamheid doen. Het is óók een aanjagende rol, om wat we hebben afgesproken als bedrijf ook écht te doen en onze prestaties op het gebied van duurzaamheid naar een hoger niveau te tillen.”

Jouw uitdaging?

“Duurzaamheid is voor veel mensen een vage, algemene term die te pas en te onpas wordt gebruikt. Mijn uitdaging is om dit brede onderwerp te vertalen naar concrete acties in de praktijk, zodat iedere medewerker bij ForFarmers een bijdrage kan leveren. Het is onder meer mijn opdracht om alle inspanningen op het gebied van duurzaamheid binnen ForFarmers te monitoren en zichtbaar te maken, door hierover in- en extern te rapporteren. Dit moet leiden tot meer bewustzijn. Veel mensen zijn bijvoorbeeld niet bekend met de grote rol van de veehouderij in het opwaarderen van reststromen, terwijl dat perfect past in de kringlooplandbouw. Ons streven naar ‘meer met minder’ sluit daar ook op aan: hoe kunnen we minder grondstoffen gebruiken en daar méér uithalen? Zo brengen we onze missie For the Future of Farming in praktijk, door efficiënter, slimmer, beter gebruik te maken van bijvoorbeeld grondstoffen, energie en reststromen.”

Privé ook bezig met duurzaamheid?

“Uiteraard! Zo heb ik samen met Floortje Dessing een duurzaam kookboek geschreven: ‘De groene garde’. Hierin hebben we die mondiale vraag, hoe we alle mensen in de wereld op een duurzame manier kunnen voeden, vertaald naar de eigen keuken. Duurzaamheid moet concreet en praktisch zijn – privé en op het werk.”