Header Gerard 2

“Bij ForFarmers werk ik óók in een grote keuken”

Gerard Daanje, Operator

Gerard Daanje

Gerard Daanje (53) werkte 33 jaar als kok in binnen- en buitenland. Sinds april 2023 is hij Operator in de ForFarmers fabriek in Zwolle. Een bijzondere overstap en een mooi verhaal.

Wat doe je als operator?

“Ik werk op locatie Zwolle. Daar bedien ik de machines, doe ik onderhoud en help ik mee met het oplossen van storingen. Ik vind het interessant om de receptuur beter te begrijpen, zodat we kwalitatief gezien zo’n goed mogelijke brok kunnen maken voor de klant. Met andere woorden: welke grondstoffen en ingrediënten worden er gebruikt en waarom."

Voorheen was je werkzaam in de horeca. Waarom ben kok geworden?

“Toen ik jong was vond ik dat vak leuk en later vond ik het vooral leuk om jonge mensen op te leiden. Ik had en heb nog steeds een passie voor eten. Ik ben altijd serieus met mijn vak bezig geweest én je maakt in de horeca vaak leuke dingen mee. Er is een bepaalde 'horecahumor'. Als er bijvoorbeeld een nieuwe afwasser begon, dan vroegen we hem of haar om een 'witbeerzeefje' of een 'sparibszaag' bij een ander restaurant te halen. Daar hadden ze dat uiteraard niet, dus gingen ze de hele stad door, langs andere restaurants, en kwamen ze met te veel bier op terug en konden ze soms niet meer werken. Dit hoort een beetje bij het inwerkprogramma van de horeca. Je ziet dan ook gelijk wat voor vlees je in de kuip hebt. Nu ik niet meer in de horeca werk, en dus niet meer dag en nacht aan het werk ben, kook ik thuis veel vaker voor mijn vrouw en vrienden." 

Waarom ben je uit de horeca gestapt?

“Dat komt eigenlijk door de coronacrisis. In deze tijd hebben de restaurants het heel erg moeilijk gehad. We werkten altijd al veel uren en erg hard. Maar in die coronatijd was er nog minder geld en personeel beschikbaar, waardoor het nog gekker werd. Het kantelpunt waren de momenten dat we thuis kwamen te zitten. Toen ben ik na gaan denken en gaan praten met mijn vrouw. Ik ben mij gaan oriënteren en wist dat ik wel iets moest gaan doen met voeding, eten en/of dieren. Zo kwam ik een vacature tegen bij ForFarmers in Zwolle. Dit was zelfs de eerste vacature waarop ik reageerde. Gelukkig liepen de gesprekken met de productiemanager goed en heb ik de stap gewaagd. Hier heb ik tot op heden helemaal geen spijt van!”

Hoe zijn de eerste 7 maanden bevallen?

“Echt uitstekend. Ik leer elke dag bij, dat maakt het heel erg leuk. Ik moet niet alleen goede brokken maken, er komt nog veel meer bij kijken, zoals het oplossen van storingen bijvoorbeeld. Daarnaast word ik verder opgeleid in Zwolle. 
We willen het elke dag een beetje beter doen, maar ik merk wel dat we daarvoor nu eigenlijk te weinig mensen hebben. Hopelijk is de bezetting komende jaren beter op orde, zodat we meer tijd kunnen besteden aan opleidingen. Maar de collega’s die mij opleiden, doen dit, gezien de matige bezetting, echt heel goed.”

Wil je nog terug naar de horeca?

“Nee, ik word nog wel eens gevraagd voor een baan, maar dat hoeft van mij niet meer. Ondanks dat ik mijn oude collega’s wel mis. Ik stond toen met zo’n 4 - 5 man in de keuken, terwijl ik nu vaak alleen zit. Maar ik vind het werk bij ForFarmers nu leuker. Het is fysiek wel iets zwaarder, maar ik neem het niet meer mee naar huis, omdat het werk gewoon wordt overgenomen. En, bij ForFarmers werk ik óók in een 'grote keuken', de verantwoordelijkheid is net zo groot. Maar als ik vrij ben, ben ik echt vrij. Thuis zijn ze ook blij, omdat ik nu veel meer thuis ben en minder werkdruk ervaar. In december doe ik overigens elk jaar nog wel een horecaklus. We koken dan met het oude personeel voor zo’n 100 gasten bij Brasserie Brandaris op Terschelling. Dit is ook gelijk een soort reünie. Hier heb ik 12,5 jaar gewerkt.”