Christel van der Meer_Header

“Dat ik echt iets bijdraag aan veilig voedsel, geeft zoveel voldoening”

Christel van der Meer – Landman, Chemisch Analist

Ze is opgeleid tot forensisch analist, maar haar werk in het laboratorium van ForFarmers is er niet minder spannend om, vindt Christel van der Meer. “Ik kan me geen fouten permitteren, want dat kan uiteindelijk gevolgen hebben voor de dieren die het voer krijgen. En dat wil je niet.”

Wat doet een chemisch analist bij ForFarmers?

“We analyseren hier in het lab van alles: grondstoffen, eindproducten, natte bijproducten. Ik voer die analyses uit en interpreteer de resultaten daarvan, om te controleren of de analyse goed verlopen is en de resultaten betrouwbaar zijn.”

Hoe ben je bij ForFarmers terechtgekomen?

“Ik volgde de opleiding Forensisch Onderzoek. Dat is een algemene chemieopleiding, maar wel specifiek gericht op recherche-onderzoek. De kans op een baan bij de politie is echter klein en toevallig waren al mijn stages in de agrarische sector. Bij het bedrijf waar ik mijn afstudeerstage deed, kon ik blijven werken. Zo ben ik erin gerold. In de basis is de chemie overal hetzelfde, of je nu in de agrarische sector zit of forensisch onderzoek doet. Je voert dezelfde analyses uit, alleen met een andere mindset, zeg maar. Op zoek naar een baan dichter bij huis, kwam ik in 2021 bij ForFarmers terecht.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?

“Als ik ’s morgens binnenkom, kijk ik op de planning wat mijn taken voor die dag zijn. Hoe ik mijn dag vervolgens indeel, dat bepaal ik zelf. Dan trek ik mijn labjas aan en begin ik met de voorbereiding en de uitvoering van de analyses. We doen hier veel verschillende dingen; onder andere fytase- en vetanalyses, maar bijvoorbeeld ook zetmeelanalyses en vochtbepaling. En de stappen die je moet zetten zijn voor elk type analyse weer anders. Heel afwisselend dus. Planning is heel belangrijk, want aan het einde van de dag moet je wel al je taken afgerond hebben. Dat betekent dat ook de uitslagen van afgeronde analyses ingevoerd moeten zijn in het computersysteem. Sommige analyses kosten echter meer tijd. Van een zetmeelanalyse bijvoorbeeld heb je pas na drie dagen resultaat. Dan ruim ik mijn werkplek op, zodat ik er de volgende dag weer zo mee verder kan. Soms neemt een collega het over. Dat kan ook heel makkelijk, doordat alles is vastgelegd in procedures.”

Wat is je grootste uitdaging?

“Nauwkeurig blijven werken. Er zijn veel mensen en afdelingen afhankelijk van onze resultaten, dus het is wel heel belangrijk dat het klopt wat wij doorgeven. Je moet jezelf dus constant controleren: wat ben ik aan het doen, doe ik het goed, heb ik de juiste getallen overgenomen. Je kunt je geen fouten permitteren, want dat kan uiteindelijk gevolgen hebben voor de boer en voor de dieren die het voer krijgen. En dat wil je niet.”

Waar krijg jij energie van?

“Van de gezelligheid binnen ons team, ik heb leuke collega’s. En van de variatie in het werk, je bent iedere dag weer met iets anders bezig.”

Waarom werk jij For the Future of Farming?

“Ik vind het een mooi idee dat mijn werk van belang is voor de ontwikkeling en de kwaliteit van het voer, maar ook voor de borging van voedselveiligheid en het oplossen van eventuele problemen. Dat ik wezenlijk iets bijdraag aan zoiets essentieels; dat geeft gewoon heel veel voldoening.” 

Afbeelding: Christel van der Meer_inline
Christel: "Nauwkeurig blijven werken is wel de grootste uitdaging; er zijn veel mensen afhankelijk van onze resultaten."