Daan Harmsen, Jurist Omgevingsrecht

Afdeling: FarmConsult

"Een juridische ‘puzzel’ oplossen en een ondernemer daarmee verder helpen, dat geeft enorm veel voldoening."

Advies en bijstand

“De wet- en regelgeving rondom agrarische bedrijfsontwikkeling wordt steeds complexer. Als een agrarisch ondernemer zijn bedrijf wil uitbreiden of wijzigen, dan moeten er vergunningen worden geregeld, of een aanpassing van het bestemmingsplan. Zonder gespecialiseerde kennis kom je dan niet ver. En daar kom ik om de hoek kijken. Ik geef deze ondernemers juridisch advies over de procedures die ze moeten volgen en de onderbouwingen die daarbij nodig zijn. Verder sta ik hen ook bij in bezwaar- en beroepsprocedures. En als er ontwikkelingen zijn in de omgeving van een bedrijf of er worden nieuwe regels van kracht, dan kan ik de consequenties daarvan voor het bedrijf in kaart brengen.”

Afbeelding: Daan Harmsen_in-line

Veel dynamiek

“De agrarische sector is innovatief, maar ligt ook maatschappelijk en daarmee politiek onder een vergrootglas. Dit laatste kan voor veel dynamiek zorgen. Ik heb vrijwel dagelijks zowel telefonisch, via mail of persoonlijk contact met klanten en met overheidsinstellingen. Vervolgens ga ik aan de slag met vergunningaanvragen voor agrarische bedrijfsontwikkeling of stel ik een juridisch advies op. Tussendoor komen er regelmatig collega’s binnen met allerhande juridische vragen. Verder moet ik natuurlijk ook mijn vakkennis op peil houden en volg ik bijvoorbeeld recente jurisprudentie. En soms komt er ineens een dringende zaak tussendoor die meteen opgepakt moet worden vanwege aflopende bezwaar- en beroepstermijnen. Dat kan ongelegen komen, maar het houdt het werk wel afwisselend. En als het me lukt om een ‘juridische puzzel’ op te lossen en een ondernemer daardoor weer verder kan, dan geeft dat enorm veel voldoening.”

Waarom ForFarmers?

“Ik ben afgestudeerd in Planologie en Nederlands recht. Beide disciplines wilde ik in mijn werk graag combineren en in deze functie kan dat. Als geboren en getogen Lochemmer kende ik ForFarmers al en ik ben er trots op hier te mogen werken. ForFarmers is een bedrijf dat ondernemerschap uitstraalt, durf toont, ook om te blijven vernieuwen, maar wel met oog en respect voor klanten, werknemers en de omgeving waarin het opereert. Dit sluit aan bij mijn eigen waarden. Bovendien word ik hier gestimuleerd om me te blijven ontwikkelen. Zo heb ik onlangs een zeer nuttige timemanagementcursus gevolgd. En vorig jaar heb ik nog een heel boeiende meerdaagse training gevolgd over het procederen bij de rechter.

ForFarmers is in mijn ogen een organisatie waar hard werken in uitdagende projecten hand in hand gaat met goede arbeidsvoorwaarden, maar ook zeker met oog voor de menselijke maat. Er wordt hier naar elkaar omgekeken.”