Daan van der Struik, monteur in opleiding: 'De hele dag op kantoor is niks voor mij'

Afdeling: Technische Dienst

Sinds zomer 2021 werkt Daan van der Struik (29) als eerste monteur service en onderhoud in opleiding bij ForFarmers in Delden. Na een aantal jaren in sales en transport heeft hij in dit werk echt zijn draai gevonden. “Eindelijk een baan waar ik niet alleen mentaal, maar ook lichamelijk word uitgedaagd”, aldus Daan.

Van de sales naar mechanisch monteur… hoe dat zo?

“Ja, dat klinkt apart hè. Ik heb een achtergrond in de sales, maar uit dat werk haalde ik gewoon niet genoeg voldoening. De hele dag op kantoor zitten bleek absoluut niets voor mij. Ook het product waarmee ik moest werken – software – was voor mij niet tastbaar genoeg. 

Kortom, het was tijd voor wat anders. Ik ben daarom tijdelijk in de meubeltransportbranche aan de slag gegaan. En het fysieke aspect daarvan vond ik geweldig. Voor het eerst in mijn leven kwam ik iedere dag moe, maar voldaan thuis. Dat was een hele openbaring voor me! Ik ben daar uiteindelijk drie jaar gebleven, totdat ik me realiseerde dat ik toch ook mentaal wat meer uitgedaagd wilde worden. Dus ben ik op onderzoek uitgegaan en kwam ik bij de TDC Groep terecht, een soort bemiddelingsorganisatie.”

Maar hoe ben je zo bij deze technische opleiding uitgekomen?

“Zoals ik al zei, wilde ik iets fysieks blijven doen, maar wilde ik daarbij ook mentaal uitgedaagd worden. Door mijn gesprekken met Bart van de TDC Groep kwamen we al snel uit bij technische functies, en in het bijzonder mechatronica. Toen ik bij ForFarmers kon beginnen als leerling-monteur werd het werktuigbouwkunde. Net even iets anders, maar daar ben ik achteraf eigenlijk heel blij mee. Want met deze opleiding ontwikkel ik me veel beter in de mechanische kant van het vak. En afgesproken is dat ik hierna ook de opleiding elektronica mag gaan volgen. Al met al ben ik dan heel breed opgeleid en het beste onderlegd voor het werk dat ik ga doen. En daar gaat het mij natuurlijk om!”

Wat doe je precies als leerling-monteur bij ForFarmers?

Afbeelding: Testi Daan_TD_1

“Ik ben aangenomen voor het inspectieteam in oprichting voor Noord-Nederland. Dit team gaat alle machines in de fabrieken in Noord-Nederland inspecteren. Dat doen we om te voorkomen dat machines onverwacht tijdens het productieproces uitvallen. Tijdens inspecties worden de machines daarvoor stilgelegd en nagekeken. Dat gebeurt dus in samenwerking met de lokale technische dienst. Maar dat team moet nog vorm krijgen, dus voorlopig ben ik ergens anders binnen ForFarmers aan het werk.”

Genoeg mogelijkheden in de techniek, waarom ForFarmers?

“Nou dat komt eigenlijk door het ‘agrarische aspect’. Ik ben zelf gedeeltelijk opgegroeid op het platteland. Dus toen Bart met het idee kwam om eens een dagje mee te lopen bij ForFarmers voelde dat direct goed. Na die dag was ik helemaal enthousiast. En zeker in combinatie met de doorgroei- en opleidingsmogelijkheden.”

Oke, dus je doet op ’t moment iets anders bij ForFarmers?

“Ja klopt, ik loop nu mee bij de technische dienst van Delden. Hier leer ik het dagelijks onderhoud van machines, zoals het oplossen van storingen en het uitvoeren van kleine reparaties. Ik heb gemerkt dat dit de beste manier is om de machines te leren kennen. We zijn soms met één machine een hele dag bezig. Dan moet bijvoorbeeld de hele motor uit elkaar gehaald worden om iets te repareren. Daar leer ik ontzettend veel van! Bij een inspectieronde ga je veel minder de diepte in. Want je kijkt dan meer naar onderdelen die standaard onderhevig zijn aan slijtage.”

Hoe zien de komende jaren er voor je uit?

Afbeelding: Testi Daan_TD_2

“De komende jaren ben ik met een mooi woord ‘leerling fijnmechanisch monteur service en onderhoud’. Ik volg daarvoor de BBL- opleiding werktuigbouwkunde en begin op niveau 3. De opleiding duurt in principe drie jaar, maar je kunt ’m in eigen tempo volgen. Dus ik hoop sneller klaar te zijn. Als ik klaar ben, ben ik eerste monteur en dan ga ik ook direct aan de slag met mijn studie elektronica. En in de hele verre toekomst misschien toch nog iets doen met mijn business achtergrond in een managementfunctie. Maar dat is een hele verre toekomst. De komende jaren ga ik in ieder geval gewoon nog – letterlijk – ‘kruipend door het stof’ voor mijn werk. Maar dat vind ik juist zo gaaf!”

Dus zo te horen heb je het wel naar je zin?

“Absoluut. Ik kan zeggen dat ik iedere dag met plezier naar mijn werk ga. Er hangt hier een fijne werksfeer. En ik werk in een leuk en gemêleerd team van oudere en jongere monteurs. Iedereen voegt met zijn eigen achtergrond iets unieks toe en dat werkt heel goed samen. En iedere dag soep bij de lunch is ook niet onbelangrijk 😉.”

Heb je nog een tip voor schoolverlaters of voor mensen die een switch willen maken naar de techniek?

“Jazeker. Ik heb bij ForFarmers een meeloopdag gedaan en dat is echt een aanrader. Je krijgt zo direct een goed beeld van het sfeertje waar je in terechtkomt. Er komt op zo’n dag qua informatie misschien veel op je af en dat kan wat overweldigend zijn. Maar voor mij is het wel het allerbeste geweest.”
 

Bron: TDC Groep