Data Scientist bij ForFarmers… wat dóe je dan? Randy Rosink vertelt het je

Afdeling: Next Level Innovation

"Dagen met weinig afspraken – mijn favoriete dagen – staan in het teken van: DATA. Dan werk ik aan projecten."

Op 1 mei dit jaar ben ik bij ForFarmers gestart als Data Scientist binnen het team Next Level Innovation (NLI). Een supermooie uitdaging! Next Level Innovation is een belangrijke pijler in de Build to Grow-strategie van ForFarmers.

Waarom ik gekozen heb voor deze baan? Het was vooral de duidelijke ambitie van ForFarmers om meer datagedreven te worden, wat maakte dat ik het mooie en erg afwisselende vak van consultant heb verruild voor deze functie waarin ik me volledig focus op data- en innovatievraagstukken binnen ForFarmers.

Afbeelding: Randy Rosink_in-line

Mijn achtergrond

Even kort iets over mijn achtergrond, want tja… hoe wórd je nou Data Scientist? Na mijn studie commerciële economie ben ik aan de slag gegaan als debiteurenbeheerder bij Randstad, en volgde ik daarnaast in deeltijd de Master Business Administration. Daarna ben ik gestart als Business Intelligence consultant. In deze functie heb ik veel bedrijven mogen helpen met het ontsluiten, visualiseren en interpreteren van data.

DATA, data en nog meer data

Vaak krijg ik de vraag: wat dóe je dan precies als Data Scientist? Dagen met weinig afspraken – mijn favoriete dagen – staan in het teken van: DATA. Op deze dagen ben ik bezig met projecten, zoals het optimaliseren van orderallocatie. Dit is het bepalen bij welke fabriek we een order het beste kunnen produceren, onder andere met het oog op de logistieke en productiekosten. Verder loopt er ook een project gericht op het voorspellen van verkoop: wat zou volgens de data het optimale moment zijn voor een klant om een nieuwe bestelling te plaatsen. Dit heeft vooral tot doel het aantal spoedorders te verlagen.

Een ander project is het ‘Data Lake’, een centrale plek waar allerlei data verzameld worden en toegankelijk kunnen worden gemaakt. Ik heb het dan over bronnen zoals: weerdata, recepturen, slachtdata, broederijgegevens, CRV-data, sensordata (van voerstations) en in de toekomst nog véééél meer. 
Kortom, nog genoeg mooie uitdagingen om mijn tanden in te zetten!