Hassan testimonial (1)

Draag net als Hassan vol passie bij aan een toekomstbestendige sector

Hassan Taweel, manager nutrition & innovation

“Duurzaamheid leeft in ons hele bedrijf"

Hassan werkt sinds 2018 bij het Nutrition Innovation Centre (NIC) van ForFarmers. Daarvoor deed hij een master, een PhD op Wageningen Universiteit & Research. Hassan brengt de wetenschap nu graag in de praktijk en dat is ook hard nodig. Zijn kennis komt bij duurzaamheidsvraagstukken goed van pas.

Waarom is duurzaamheid voor jou een onmisbaar ingrediënt?

“We moeten onze kinderen, en de kinderen van onze kinderen een betere wereld nalaten. Het is onze plicht om hier een bijdrage aan te leveren. ForFarmers is hier volop mee bezig. In mijn rol hou ik me vooral bezig met het terugdringen van methaangassen en stikstofuitstoot. Dat zijn actuele en prominente thema’s in de herkauwerssector. We bouwen bijvoorbeeld aan een model dat berekent hoeveel een koe aan methaan zal produceren als ze bepaald voer krijgt. Als we aan de juiste knoppen draaien, kunnen we die uitstoot  verlagen. Dat geldt ook voor de uitstoot van stikstof. Een zichtbare reductie is heel goed mogelijk. Hiervoor testen we verschillende componenten en moleculen in het voer.”

Hoe voedt ForFarmers zelf het thema duurzaamheid?

“Niet alleen onze afdeling is bezig met duurzaamheid. Het is iets wat in het hele bedrijf leeft. En dat maakt mij enorm trots om voor dit bedrijf te werken. We stellen doelen om de uitstoot in onze bedrijfsvoering tot een minimum te beperken. Het is pionieren en dat doen we echt met elkaar. Bijvoorbeeld door te kijken of onze vrachtwagens op waterstof kunnen rijden, maar ook hoe we de grondstoffen van onze voeders duurzaam en verantwoord inkopen. We werken daarnaast ook samen met boeren in de buurt van de fabriek. Als zij mest vergisten op hun erf, wordt dit omgezet in biogas, die wij in onze fabriek kunnen gebruiken. Ja, ik word echt blij van dit soort initiatieven.”

Afbeelding: Hassan_inline

Wat is krachtvoer voor jouw ambitie?

“Dat zijn alle uitdagingen in de markt die nu spelen. Van het terugdringen van methaan- en stikstofuitstoot, tot dierenwelzijn en de gezondheid van de mens. Het zijn grote onderwerpen die we samen moeten aanpakken, met alle betrokken partijen. We hebben oplossingen nodig die onze boeren helpen om in deze veranderende omgeving te opereren. Daarom wil ik blijven doen wat wij als team doen: wetenschap in praktijk brengen. Het is mijn ambitie om minimaal één of twee innovaties per jaar op de markt te kunnen brengen. Ik voel me daarin volledig ondersteund door ForFarmers, bijvoorbeeld omdat hiervoor voldoende budget vrijgemaakt wordt. Maar óók omdat ik het vertrouwen krijg. Niemand hijgt in je nek; het is aan jou.”

Waarom smaakt het werk bij ForFarmers naar meer?

“Het is een bedrijf met zo’n 2500 werknemers, maar zo voelt het niet. De lijntjes zijn kort. Je zegt gewoon wat je denkt, ook als je het ergens niet mee eens bent. CEO of collega, dat maakt geen verschil. Bij ForFarmers kun je echt jezelf zijn. Bovendien voel ik me gewaardeerd. Ik merk dat wat wij doen, door collega’s als heel waardevol wordt gezien. Er is ruimte voor ambitie, zonder dat er geheimzinnig over wordt gedaan. Als iemand interesse heeft in een bepaalde functie, wordt er geen ingewikkelde politiek gespeeld, maar wordt dit heel open besproken. Mocht er op dat moment geen functie vrij zijn, dan wordt er toch gekeken hoe er invulling aan iemands ambitie kan worden gegeven. Dat is toch mooi?”

“Duurzaamheid leeft in ons hele bedrijf"

Bekijk de video en het verhaal van Hassan