Testimonial_header_1280x500_Logistiek

'Met elkaar trots op ons bedrijf, onze boeren, onze sector'

Henri Brethouwer, Manager Outbound Bulk Logistiek Nederland

Afbeelding: Henri Brethouwer_2023_uitsn

Henri Brethouwer (54) trad in 2012 in dienst als bedrijfsleider bij De Hoop in Zelhem, sinds 2020 onderdeel van ForFarmers. Deze zomer verruilde hij zijn vertrouwde werkplek en functie voor een nieuwe uitdaging binnen ForFarmers: Manager Outbound Bulk Logistiek Nederland. Hoe bevalt het hem tot nu toe?

Wat doet een Manager Outbound Bulk Logistiek Nederland?

“De  functietitel is een hele mond vol, maar in het kort komt het erop neer dat we samen als logistiek team ons uiterste best doen om de bestellingen vanaf de ForFarmers-fabrieken correct en op tijd bij onze klanten in de silo’s te krijgen. Dat doen we met een team van eigen mensen, planners, teamleiders en administratieve ondersteuning, maar ook met onze dealers en de logistieke partners AB Texel en Silfit.”

Wat is voor jou het meest boeiende aan jouw functie?

“Hoe zorgen we er met elkaar, als logistiek team, voor dat we onze klanten de service bieden die zo dicht mogelijk bij hun wensen ligt én die tegelijkertijd passend is voor onze fabrieken. En dat alles tegen een kostendekkende en concurrerende prijs. Belangen zijn soms tegenstrijdig. Zo kan het gebeuren dat de fabriek wil dat er siloruimte leegkomt om efficiënt verder te kunnen produceren, terwijl boeren nog géén bestelling hebben geplaatst omdat er nog geen vracht bij hen in de silo past of omdat ze het in alle hectiek zijn vergeten. En dat gecombineerd met de altijd voortdurende puzzel – waar mijn teamleiders en planners alle dagen van de week mee bezig zijn – om mensen en middelen zo goed mogelijk in te zetten.”

Je geeft leiding aan een groot team. Wat typeert jou als leidinggevende?

“Ik ga uit van de kracht van ieder individueel mens, wat versterkt wordt als dit individu in de juiste omgeving kan werken. Wij hebben een ongelooflijk mooi team aan het werk op onze auto’s en op onze planningshubs in Zwolle, Zelhem en Lochem. En we hebben bevlogen teamleiders die gaan voor hun collega’s en het materieel. In feite is mijn rol niet meer dan faciliteren dat al deze hardwerkende mensen het juiste gereedschap krijgen waarmee zij goed uit de voeten kunnen en het verschil kunnen maken.”

Wat is jouw gouden tip voor timemanagement?

“Maak bij iedere keuze de afweging: moet ik dit doen? En als het antwoord daarop ja is, stel je dan de volgende vraag: moet ik dit nu doen? Hiermee probeer ik voor mijzelf telkens weer opnieuw de juiste prioritering aan te brengen in de waan van alledag. Ik probeer zoveel mogelijk weg te blijven van te operationele zaken. Niet dat ik dat niet wil, want ik ben vaak meer een doener dan een denker, maar juist omdat ik weet dat dit een valkuil voor me is en dit me weghoudt van het werk dat ik wél moet doen. Op tijd delegeren dus.”

Wanneer heb jij een topdag op je werk?

“Als ik lachende collega’s zie met hun voeten op tafel en hun werk af. Dat betekent dat we onze processen onder controle hebben en er tijd is voor een geintje. We zijn allemaal mensen met onze mooie dingen, maar ook met onze fouten. Soms zelfs met grote zorgen om gezondheid of gezin of andere zaken die het leven voor ons in petto heeft. We hebben echter een grote gemene deler en dat is dat we samen mogen werken bij het mooiste mengvoerbedrijf van Nederland. Vooral mooi omdat wij er met elkaar zijn. Met elkaar trots zijn op ons bedrijf, onze boeren, onze sector. Daarvoor kom ik ’s morgens mijn bed uit!”