Jade Zuijdweg_header

“Als ik denk dat iets beter of handiger kan, dan wordt daar serieus naar gekeken”

Jade Zuijdweg, leerling-monteur

Op de basisschool was ze al gefascineerd door techniek. En later waren de exacte vakken zoals natuurkunde favoriet. “Maar als je als meisje een beetje creatief bent, word je al gauw in de richting van creatieve opleidingen geduwd”, merkte Jade Zuijdweg. Het werd Media & Vormgeving. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en nu volgt ze de BBL-opleiding Mechatronica (niveau 3) en werkt ze als leerling-monteur bij de Technische Dienst van ForFarmers in Lochem. “Dit is zó leuk, ik wil hier niet meer weg!”

Hoe ben je uiteindelijk toch in de techniek terechtgekomen?

“In Mediavormgeving kon ik niet de baan vinden die ik wilde en toen ben ik via het uitzendbureau productiewerk gaan doen. Stond ik de hele dag flesjes in doosjes te verpakken. Om het voor mezelf uitdagend te houden, ben ik die hele machine gaan analyseren. Op een gegeven moment zeiden ze daar: ‘Jij lost meer storingen op dan onze eigen monteur; wil je hier geen opleiding voor volgen?’ Dus zo ben ik erin gerold. En dit past echt bij me!”

Waarom heb je juist voor ForFarmers gekozen voor het praktijkdeel van je opleiding?

“Ik had een aantal vacatures geselecteerd die me wel aanspraken en die een beetje in de buurt van mijn woonplaats waren. En vervolgens heb ik overal een dag of dagdeel meegelopen om de sfeer te proeven en te zien wat de werkzaamheden inhouden. Ik wist alleen zeker dat ik bij de TD wilde, vanwege de afwisseling. Zelfs na tien jaar kun je nog storingen tegenkomen die je nog nooit hebt gehad. Je blijft je ontwikkelen, dat is er zo leuk aan. Hier bij ForFarmers heb ik een hele dag meegelopen en -gewerkt en toen had ik nog wel een paar uur door kunnen gaan, zo leuk vond ik het. Het liep allemaal heel soepel en ik zag overal dingen waar ik wat van kon leren. Dus de keus was snel gemaakt.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?

Jade schiet in de lach. “Dat is een lastige; er is wel een weekplanning, maar het ligt er maar net aan of er ergens een storing is. Dat heeft altijd prioriteit. Op maandag staan delen van de fabriek stil en dan proberen we altijd inspecties – en waar nodig reparaties – uit te voeren om storingen voor te zijn. Af en toe loop ik overdag mee met de storingsmonteur – ’s avonds mag ik dat niet omdat ik nog student ben – en dan doen we kleine klusjes. Want als er een storing is in de fabriek moet je alles uit je handen laten vallen. Dan moet je niet net een machine open hebben.”

En wat vind je het leukste?

“Ik vind het gewoon allemaal leuk! Er is nog geen dag geweest dat ik met tegenzin naar het werk ging. Ik krijg veel vrijheid – zeker als ik het vergelijk met mijn klasgenoten. Zo staat hier in de kunstmestloods een machine met een schuif die handmatig bediend werd. Dat ging heel zwaar, dus dat moest geautomatiseerd worden. Dan wordt er gezegd: ‘Bedenk maar hoe je dit gaat doen, welke techniek je gaat gebruiken en wat je ervoor nodig hebt. Kom maar met een plan’. Daar kan ik mijn creativiteit wel in kwijt. Maar als ik vastloop en om hulp vraag, dan springen collega’s altijd bij. Daar leer ik echt heel veel van.”

Afbeelding: Jade Zuijdweg en Richard van Burken_inline
Jade: "Als ik vastloop en om hulp vraag, dan springen collega’s altijd bij."

De fabriek en TD zijn van oudsher vooral een mannenbolwerk; merk je daar iets van?

“Heel weinig! Dat heb ik elders trouwens wel anders meegemaakt. Maar hier voel ik me geaccepteerd en gerespecteerd. Als ik denk dat iets beter of handiger kan, dan wordt daar serieus naar gekeken. Toen ik hier net was, hebben de collega’s wel even afgetast welke grappen ze konden maken. Dus toen hebben ze zich even héél keurig gedragen😉. Maar ik kan best wel wat hebben. Dus inmiddels zijn ze een stuk losser. En als ik zeg dat iets geen leuke opmerking was, dan houden ze daar in het vervolg rekening mee. Sommige collega’s zeggen wel dat ze naar mij minder chagrijnig reageren dan naar andere collega’s. Nou, dat is alleen maar positief, toch?!”

Waar zie jij jezelf over vijf jaar?

“Ik doe nu niveau 3 van de opleiding en ik merk dat ik vaak vragen heb waar ze in de les geen antwoord op kunnen geven, omdat het dan te verwarrend wordt voor de rest. Dus ik wil graag verder met niveau 4. En waarschijnlijk kan ik het praktijkgedeelte dan ook hier doen. Dat duurt twee jaar en daarna zou ik graag hier bij de TD blijven werken. Ik voel me hier thuis.”