Manon Tankink, Jongveespecialist, over haar traineeship

Afdeling: Sales Herkauwers

Manon Tankink tussen de koeien

Manon Tankink kwam via het Commercial Trainee Program bij ForFarmers binnen en rondde dit traject in april 2019 af. Sindsdien werkt ze als Jongveespecialist in de regio Achterhoek en De Liemers.

Hoe kijkt zij terug op het traineeship en wat heeft het haar gebracht?

“Vooral de dagen dat ik met collega’s op pad ging, vond ik heel leerzaam”

Wat is je achtergrond?

“Ik ben opgegroeid op het melkveebedrijf van mijn ouders in Rekken. Als ik even tijd vrij heb, help ik daar nog steeds graag mee. Ik heb Dierwetenschappen gestudeerd in Wageningen en ben afgestudeerd in de richtingen Diergezondheid en Diervoeding. Een heel interessante combinatie, die belangrijk is bij jongvee.”

Waarom koos je voor een traineeship bij ForFarmers?

“Aan het begin van mijn carrière wilde ik mij graag wat breder oriënteren en het traineeship leek me daarvoor de ideale weg. Mijn traineeship was gericht op melkvee, wat veel raakvlakken heeft met jongvee, dus die kennis is heel waardevol. Ik werk in mijn functie veel samen met melkveespecialisten en als ik bij een klant ben, komen de droogstaande koeien en vaarzen ook regelmatig aan bod.”

En hoe pakte dat in de praktijk uit?

“Het beviel heel goed, de trainingen waren interessant en de collega’s aardig en behulpzaam. Vooral de dagen dat ik met collega’s op pad ging, vond ik heel leerzaam. We hadden regelmatig een trainingsdag waarop we ’s middags tijdens een bedrijfsbezoek de boer een advies mochten geven op basis van de theorie die we die ochtend hadden geleerd. Dat werkte goed. Ook de internationale introductiedagen waren erg leuk. Daarvoor kwamen alle trainees uit Engeland, Duitsland en België naar Lochem. Toen hebben we veel aspecten van ForFarmers leren kennen: organisatiebreed en overkoepelend over alle sectoren.”

Waar sta jij over vijf jaar?

“Ik wil me eerst goed ontwikkelen als jongveespecialist. Daarna wil ik meer aan de slag met het technische aspect van de jongveeopfok, de praktijk nog meer combineren met de achterliggende theorie. Tijdens mijn studie is mijn interesse gewekt om moeilijke vraagstukken vanuit de theorie op te lossen. Het lijkt me leuk om de theorie toe te passen in de praktijk en veehouders zo te helpen hun jongveeopfok te verbeteren.”

Zou jij anderen het traineeship aanraden?

“Ik zou het zeker aanraden! Vooral vanwege de combinatie theorie en praktijk: ’s ochtends leer je de theorie en ’s middags breng je die meteen in de praktijk. Daardoor blijft het echt hangen.”

Meer weten over het Commercial Trainee Program van ForFarmers? Lees dan hier verder.