“Nooit gedacht dat ik zoveel plezier in mijn werk kon hebben”

Remon Kruiper, Junior inkoper Reudink

Inkoper was zijn droombaan. Dus toen hij in 2022 bij ForFarmers als inkoopondersteuner kon beginnen, greep Remon Kruiper die kans met beide handen aan. Een goede beslissing, want sinds najaar 2024 werkt hij als junior inkoper voor Reudink, de biologische dochter van ForFarmers. Maar dat hij zóveel plezier in zijn werk zou hebben, had Remon niet verwacht.

Hoe ben je bij ForFarmers terechtgekomen?

“Via LinkedIn ben ik gevraagd voor de functie van inkoopondersteuner. Op dat moment deed ik de facilitaire inkoop voor een bandengroothandel en volgde ik daarnaast de opleiding Nevi Contract- en leveranciersmanagement. Ik wilde graag inkoper worden; niet specifiek in de agrarische sector, maar de functie bij ForFarmers leek me wel een ideale opstap richting een inkopersfunctie. Mijn voorganger op die plek had ook die stap gemaakt, dus ik zag al wel dat de mogelijkheid er echt was.”

Wat deed je als inkoopondersteuner?

“Ik had vooral administratieve taken waarmee ik de inkopers en de logistieke afdeling ondersteunde. Bijvoorbeeld kwaliteitsafhandelingen, kostprijsproces, orderbevestigingen en controle van alle stamdata. Een heel gevarieerde functie.”

En hoe verliep het traject naar je huidige functie?

“Er kwam een paar keer een functie vrij bij inkoop, maar toen vond ik het nog te vroeg. Ik wilde eerst meer ervaring opdoen en de organisatie leren kennen. Na 2,5 jaar kwam er bij Reudink een plek vrij voor een junior inkoper die via een leertraject zou doorgroeien naar senior inkoper. Dat paste mij natuurlijk perfect. En gelukkig werd die kans me ook gegund.”

Remon Kruiper
Remon: "Je doet het echt samen en de lijntjes zijn lekker kort."

Wat vind je zo leuk aan het inkopersvak?

“Als inkoper moet je goederen op het juiste moment inkopen voor de juiste prijs en zorgen dat ze op het juiste moment worden geleverd. Een interessante puzzel waarbij goede (markt)kennis een belangrijke vereiste is. Het leuke aan grondstoffen is dat je met andere afdelingen samenwerkt en met veel meer zaken rekening moet houden, zoals kwaliteit, voedingswaarde en - gezien alle ontwikkelingen in de wereld - leveringszekerheid. Je doet het echt samen. Wat mij persoonlijk ook aanspreekt, is dat de lijntjes bij Reudink lekker kort zijn.”

Hoe leer je het vak?

“Om te beginnen heb ik een cursus Duits gevolgd, want Reudink is erg actief in de Duitse markt en heeft daar sinds kort ook een eigen fabriek. Dus kennis van de Duitse taal is wel essentieel. Ook heb ik de graancursus gedaan. Dat is een opleiding die praktisch iedereen doet die actief is in de grondstoffen en de logistiek daaromheen. Super interessant, want je ziet daarin heel veel dingen terugkomen uit de praktijk. Verder is het vooral ogen en oren openhouden. Ik ben veel meegenomen door collega’s om kennis te maken met alle leveranciers en makelaars. Het is belangrijk dat je veel mensen leert kennen en dat je informatie gaat onthouden. In het begin duizelt het je echt van alle cijfers en prijzen die je voorbij ziet komen. Maar langzamerhand ga je meer onthouden en herken je verbanden.”

Waar ben je in een week zoal druk mee?

“Reudink moet als biologisch bedrijf aan allerlei eisen voldoen en certificaten hebben. Daar komt veel administratie bij kijken. Omdat Reudink een tijdje geen eigen inkoper had gehad, moest daar een inhaalslag worden gemaakt. Dus de eerste maanden ben ik daar druk mee geweest. Maar het werk is heel afwisselend. Ik zit veel op mijn telefoon om de ontwikkelingen in de granenmarkt te volgen. Dat is een snelle handel, dus je moet ook snel reageren. Ik overleg veel met collega’s van bijvoorbeeld Logistiek, Formulatie, Nutritie en Productmanagement én met de collega’s van de fabrieken in Duitsland. Inkoop van biologische grondstoffen voor de Duitse markt is vaak een hele puzzel, want de grondstoffen van de voeders die je in een Bundesland levert, moeten voor een bepaald percentage uit diezelfde regio komen. Dus dat is wel een uitdaging, ook omdat je natuurlijk afhankelijk bent van de oogsten en het aanbod.”

Waar krijg jij energie van?

“De afwisseling, de vele interne en externe contacten en het feit dat ik niet meer de hele dag achter de computer zit, maar ook af en toe op pad ga naar leveranciers of klanten. En een goeie deal sluiten is natuurlijk altijd leuk. Wat ik ook waardeer is dat je hier echt de kans krijgt om je persoonlijk te ontwikkelen en door te groeien. Je kunt blijven leren. Kortom: Ik heb echt plezier in mijn werk. Ik had vroeger niet kunnen bedenken dat werken zo leuk zou zijn.”