Ronald van Hal_header testimonial ingredienten

“Ik krijg alle ruimte om nieuwe dingen te onderzoeken”

Ronald van Hal, Innovatiemanager Ruwvoer

Voor hij in 2019 bij ForFarmers in dienst kwam, werkte Ronald van Hal tien jaar bij een internationale groothandel in meststoffen. Leuk werk, maar met een smalle focus. Nu houdt hij zich als Innovatiemanager Ruwvoer in de volle breedte bezig met ruwvoerteelt. Een boeiende functie waarin hij veel dichter op de markt zit én alle vrijheid krijgt om met eigen ideeën aan de slag te gaan.

Hoe draag jij als innovatiemanager bij aan een duurzame toekomst?

“Ik hou me dagelijks bezig met innovatie- en onderzoeksprojecten gericht op teelt, bemesting en bewaring van voedergewassen. Het advies dat onze buitendienst bij de boer aan de keukentafel geeft, is gebaseerd op het onderzoek dat mijn collega’s en ik uitvoeren. Ik sta dus aan het begin van de kennis- en informatiestroom.”

“Ontwikkelingen in de markt en veranderingen in wet- en regelgeving beïnvloeden mijn werk. Als bijvoorbeeld de regels voor gebruik van drijfmest of stikstof veranderen, onderzoeken wij hoe de boer daaraan kan voldoen zonder in te leveren op resultaat. ForFarmers doet onderzoek op een wetenschappelijke manier. We hebben eigen proefvelden en voor bemestingsproeven werken we samen met de WUR. We zullen nooit zomaar een advies geven of een product leveren zonder eigen onderzoek. Dat vind ik wel mooi. En zo bouw ik zelf mee aan de toekomst van boeren.”

Waar krijg jij energie van?

“Ik werk met collega’s die enorm gedreven zijn en veel kennis hebben. Wat mij inspireert is om samen te werken en producten te ontwikkelen die direct antwoord geven op een behoefte in de markt. En het leuke is: voor mij stopt het niet als een product of concept klaar is. Ik denk mee over hoe we het in de markt gaan zetten en geef presentaties aan de buitendienst zodat ze het product leren kennen. Als ik dan later de cijfers terugzie, bijvoorbeeld op hoeveel hectare het product dat ik heb ontwikkeld, nu wordt toegepast, dan geeft mij dat energie! Ik ben er van innovatie tot implementatie bij betrokken en dat is ontzettend leuk.”

Afbeelding: Ronald van Hal_testimonial_inline

Waarom smaakt het werk bij ForFarmers jou zo goed?

“Vooral vanwege de vrijheid die ik krijg om mijn eigen dingen te doen, nieuwe ideeën te onderzoeken. Ik vul mijn agenda deels met de dingen die gedaan moeten worden, maar ik word ook echt gestimuleerd om de tijd te nemen om buiten de gebaande paden op zoek te gaan naar interessante zaken. Om te innoveren heb je vrijheid nodig, en die speelruimte krijg ik ook.”

“Zo ben ik ooit begonnen met het maken van instructievideo’s voor de buitendienst. Ik maak al heel lang videootjes puur uit hobby. Het is een mooie manier om dingen te laten zien die anders lastig zijn over te brengen. Bijvoorbeeld de ontwikkelingen op een proefveld. Als ik daar toch ben, schiet ik meteen wat beelden, vertel er wat over en monteer het vervolgens tot een logisch geheel. Zo kan ik die kennis veel breder overdragen, ook aan collega’s die ik niet of zelden spreek. Voor boeren maak ik ook regelmatig een vlog met praktische tips over ruwvoerteelt.”

Een voorbeeld van zo'n vlog van Ronald gericht op boeren zie je hieronder.

Dit is een voorbeeld van een vlog van Ronald gericht op boeren