Teamleiders chauffeurs bulktransport: “Hoe mooi is het als alles op rolletjes loopt!”

Afdeling: Logistiek

Het vergt de nodige organisatie en coördinatie om al onze bulkwagens en chauffeurs, die dagelijks met voer naar onze klanten op weg zijn, in goede banen te leiden. En dat is de taak van de teamleiders chauffeurs bulktransport. We vroegen Mirte Kamphuis, Hans ter Horst en Koen Derksen wat daar zoal bij komt kijken.

De chauffeurs in dienst van ForFarmers zijn onderverdeeld in drie regio’s. Elke regio heeft een eigen teamleider die zo’n 30 tot 40 chauffeurs aanstuurt. Mirte is verantwoordelijk voor de regio Almelo en Delden, Hans voor de regio Deventer, Zwolle en Zelhem en Koen voor Lochem en Heijen.

Eerste aanspreekpunt

Mirte Kamphuis werkt sinds 2016 bij ForFarmers; eerst op de verkoopbinnendienst en sinds 1 juli 2020 als chauffeurscoördinator. Nu is deze rol omgedoopt naar teamleider chauffeurs bulktransport. Mirte: “Eerst deden wij als coördinator wel het planning- en coördinatiewerk, maar nu zijn wij ook verantwoordelijk voor de groep chauffeurs. Zo voeren we ook de jaarlijkse HR-gesprekken met hen. Dat deed eerst de manager Logistiek met alle chauffeurs. Maar wellicht een van onze belangrijkste taken is dat we het eerste aanspreekpunt zijn voor de chauffeurs als ze onderweg zijn.”

Koen en Mirte
Koen en Mirte

Elke dag anders

Koen had vier jaar als parttime bulkwagenchauffeur bij ForFarmers gewerkt, toen hij januari 2021 fulltime chauffeurscoördinator werd. Recentelijk heeft hij de stap gemaakt naar teamleider. “Ik heb al die jaren echt met heel veel plezier op de bulkwagen gereden, maar vind het nu wel heel mooi om in deze nieuwe rol aan de slag te gaan. Elke dag is anders. Ik start ’s ochtends op met een bakkie koffie en verwerk dan eerst de uren van de dag daarvoor. Ik check het rooster en kijk of er ziekmeldingen zijn. Vaak moet je tussendoor van alles regelen, omdat er dagelijks wel iets gebeurt waardoor je toch de boel moet aanpassen: een chauffeur is ziek of er is een auto met pech. Als het dan toch lukt om voor alle ritten een chauffeur ingepland te krijgen en het voer bij de boer, geeft dat wel een kick.”

Op rolletjes

Hans startte als mentorchauffeur in 2017 bij ForFarmers. Juli 2020 nam hij de rol van chauffeurscoördinator op zich en sinds kort is hij teamleider. “Het is een hele brede rol en dat maakt het ook zo leuk. Wij regelen o.a. de bezetting van de auto’s. We proberen er steeds voor te zorgen dat de chauffeurs hun werkrooster zo’n drie weken van te voren ontvangen. Dan kunnen ze met deze planning rekening houden in hun privésituatie. Een heel gepuzzel, maar wel heel leuk als het allemaal op rolletjes loopt. Ja, dat maakt me trots op ons eigen vervoer.”

Veiligheid

Naast het inplannen van de chauffeurs op de wagens, zijn de teamleiders ook verantwoordelijk voor veiligheid. Mirte legt uit: “ForFarmers heeft veiligheid op de werkplek hoog in het vaandel staan. Nu hebben chauffeurs een nogal ‘dynamische’ werkplek – de bulkwagen, de weg en het boerenerf – dus dat vraagt wel wat aandacht. Als teamleiders zorgen wij ervoor dat waar nodig chauffeurs training en instructie krijgen. Dit doen we via zogenaamde ‘toolboxen’: dit zijn korte bijeenkomsten of instructies waarin we een specifiek onderwerp behandelen, met als doel de arbeidsveiligheid in het dagelijks werk te bevorderen.”

Wagenpark

Afbeelding: Teamleiders chauffeurs_Hans_side
Hans

Hans vult aan: “In dat kader is het ook heel belangrijk dat onze wagens in orde zijn, zodat de chauffeurs veilig deel kunnen nemen aan het verkeer. Dit is de verantwoordelijkheid van onze wagenparkbeheerder Jan Wermelink, maar als teamleiders zijn we hierin wel een belangrijke schakel. Als er iets niet in orde is of extra aandacht verdient, dan geven we dat door en ook de planning van het reguliere onderhoud stemmen we goed met hem af.”

Rol op het boerenerf

De teamleiders zijn ook nauw betrokken bij de #trotsop(ver)voer-campagne. Koen: “Doel van deze campagne was de rol van chauffeurs in de spotlight te zetten. Maar ook nu de campagne na een jaar bijna afgerond is, blijven we uitstralen dat we trots zijn op het chauffeursvak. Want feit is en blijft: chauffeurs spelen een belangrijke rol op het boerenerf.”