Vijf vragen aan Evelien Alderliesten, Innovatiemanager Biggen

Afdeling: Nutrition Innovation Centre

“Er wordt goed meegedacht over de combi werk & privé, dat gaf mede de doorslag”

Afbeelding: Evelien Alderliesten met big_3

Pas bij haar afstuderen in de dierwetenschappen in Wageningen ontdekte Evelien Alderliesten hoe leuk ze diervoeding vond. Inmiddels zijn we tien jaar verder en laat haar cv al een mooie carrière in de agrarische sector zien. De meest recente stap:  Innovatiemanager Biggen bij het NIC van ForFarmers. Een functie die haar op het lijf geschreven is, zo blijkt als je even met haar praat: “Mijn persoonlijke drijfveer is het bestaansrecht van de varkenshouderij in Nederland. Stilstaan is dan geen optie; je moet blijven zoeken naar wat er beter kan.” En laat dat nu net de kern zijn van haar job als innovatiemanager.

Waarom verdient innovatie een speciale manager?

Afbeelding: Working-at-1

“Bij het woord innovatie krijgen sommige mensen de kriebels; verandering, daar houdt een mens van nature niet van. Voor de toekomst van de sector is het echter wel belangrijk om steeds voorop te blijven lopen. Al past hier wel een kanttekening: innoveren, puur om maar met iets nieuws te komen, dat werkt natuurlijk niet. Een vernieuwing moet meerwaarde bieden. De klant moet hier voordeel uit halen, die moet uiteindelijk makkelijker kunnen werken, gezondere dieren in de stal hebben of bijvoorbeeld lagere netto voerkosten.”

Hoe pak je dat aan, waar begin je?

Afbeelding: Working-at-2

“Ik combineer vragen uit de markt met wetenschappelijke kennis. Dat begint vaak achter de computer of op papier, maar uiteindelijk moeten de concepten die hieruit ontstaan ook getoetst worden in de praktijk, bijvoorbeeld op onze proefbedrijven of bij klanten. Als een concept zich bewijst, kan het toegepast worden in bestaande of nieuwe producten. Ik werk vooral in projecten, samen met collega’s, en niet alleen voor de Nederlandse markt, maar voor alle markten waarin ForFarmers actief is. Dat maakt het erg interessant.”

Wat heb je hiervoor gedaan?

Afbeelding: Working-at-3

“Na mijn studie was ik vijf jaar innovatiemanager voor varkens en pluimvee bij Coppens Diervoeding in Helmond, daarna nutritionist biggenmelk bij FrieslandCampina. En de afgelopen 2,5 jaar zat ik in het onderwijs, bij de HAS in Venlo. Hier gaf ik lessen diervoeding en heb ik de specialisatie Animal Sciences opgezet. Ook werkte ik binnen enkele dierhouderijprojecten met het bedrijfsleven en de studenten samen.”

Waarom heb je voor ForFarmers gekozen?

Afbeelding: Working-at-4

“Eigenlijk heeft ForFarmers de eerste stap gezet; ik werd gebeld voor deze vacature. Maar omdat ik op dat moment hoogzwanger was van mijn tweede dochter leek de timing mij niet heel handig. Het gevoel bij de functie en bij ForFarmers als bedrijf was echter wel heel goed en zo ben ik toch na mijn zwangerschapsverlof hier gestart. Het NIC is met interessante ontwikkelingen bezig, dat sprak me erg aan. Wat mede de doorslag gaf, was het feit dat er goed met me werd meegedacht over – flexibele – werktijden.”

Wat is je het meest opgevallen sinds je hier werkt?

Afbeelding: Working-at-5

“Ondanks dat eigenlijk alles online gaat, is het open karakter van de organisatie en de benaderbaarheid van collega’s erg groot! Samen voor het einddoel gaan en elkaar helpen en versterken, dat is wel aan de orde. Ik voelde mij gelijk op mijn gemak en het is ook erg leuk om weer volop in de sector te zitten.”