Business analisten Ruben en Gert-Willem: "We leggen de link tussen IT en de Sales-organisatie"

Afdeling: IT

"We kijken naar de beste IT-oplossingen die uiteindelijk een bijdrage leveren aan meer rendement op het boerenerf."

Afbeelding: Ruben en Gert-Willem_intro
Ruben Kemerink en Gert-Willem ter Avest

"Vergelijk ons maar met bruggenbouwers; we leggen de link tussen IT en de Sales-organisatie en vertalen de IT-behoefte van Sales, Marketing en Communicatie naar praktisch toepasbare oplossingen die het werk vergemakkelijken én waardevol zijn voor onze klanten.” Ruben Kemerink en Gert-Willem ter Avest werken als business analist bij ForFarmers. Wat houdt hun werk in, met welke projecten houden zij zich bezig en waarom werken zij For the Future of Farming?  

 

Wat doet een business analist bij ForFarmers?

Ruben: “We vertalen de IT-behoefte van de business (Sales-organisatie) naar praktisch toepasbare oplossingen. Sales wil bijvoorbeeld data gemakkelijker toepasbaar maken, of vraagt naar applicaties waarmee ze op het veehouderijbedrijf meer met de beschikbare data kunnen bereiken. Dan is het aan ons om op zoek te gaan naar de juiste IT-oplossing.”

Gert-Willem: “En hoe eerder we betrokken zijn bij een vraagstuk, hoe beter we mee kunnen denken in een juiste IT-oplossing. Soms vraagt iemand heel gericht naar een bepaalde tool van een leverancier. We controleren eerst of een leverancier voldoet aan de eisen die ForFarmers stelt, waaronder een goede functionaliteit, betrouwbaarheid en een hoge beveiligbaarheid (data-/informatiebeveiliging). Een nieuwe applicatie moet dus passen bij onze werkwijze en randvoorwaarden.” 

Met welke afdelingen werk je veel samen?

Gert-Willem: “Ik focus me vooral op de tools voor ondersteuning van de sales- en marketingprocessen. Dus werk ik nauw samen met Sales (specialisten, accountmanagers, marketingmanagers etc.). Van de tools die we gebruiken komen jaarlijks nieuwe releases uit; ik beoordeel telkens welke onderdelen van de release voor ForFarmers handig zijn. En zodra iets nieuws wordt doorgevoerd, adviseer ik de gebruikers over de toepassing. Samen stemmen we af hoe we de tool kunnen inzetten en hoor ik waar de gebruikers tegenaan lopen. Indien nodig ga ik met de leverancier in overleg of bepaalde ‘manco’s’ opgelost kunnen worden.”

Ruben: “Ik focus me met name op Agroscoop, het monitoringsprogamma van dierprestaties op het boerenerf, en richt me met name op de sectoren Varkens en Pluimvee. Collega Henrieke Boehlé-van Olst is het aanspreekpunt voor Herkauwers en Pluimvee. Verder ben ik de contactpersoon voor de leverancier van Agroscoop. Zodra ik wijzigingsverzoeken ontvang vanuit Sales, ga ik met ze in overleg over welke wijzigingen mogelijk zijn, welke niet. Zodra een nieuwe release wordt geïntroduceerd, zorg ik ervoor dat de collega’s binnen Sales met de nieuwe release kunnen werken. Verder ondersteun ik bij de uitrol van nieuwe applicaties."

Waarom werk jij For the Future of Farming?

Ruben: “Als zoon van een voormalig varkenshouder ken ik de agrarische sector goed en wilde ik mijn stage en afstuderen voor de studie Technische Bedrijfskunde (richting procesoptimalisatie) graag in het agrarisch bedrijfsleven invullen. In 2016 ben ik zodoende bij ForFarmers gestart. Na de stage en het afstuderen, ben ik in deze baan gerold. Het mooie is dat we ons werk uiteindelijk voor de klanten doen. Ik kijk naar de beste IT-oplossingen die uiteindelijk een bijdrage leveren aan meer rendement op het boerenerf. Dat is voor mij For the Future of Farming.”

Gert-Willem: “In 2013 zocht ik een baan bij een organisatie met een SAP-omgeving, omdat ik al veel ervaring met SAP had. Ik wilde mijn kennis toepassen bij een commercieel bedrijf en zag in ForFarmers een goede partij. ForFarmers maakt deel uit van de voedselketen en heeft als één van de grotere spelers in deze keten een verantwoordelijke positie. Het geeft mij veel voldoening om SAP-producten ook toepasbaar te maken voor de agribusiness. Dankzij onze partnerschap weet SAP ook meer van de agribusiness en denken zij mee in oplossingen om de agribusiness beter te ondersteunen. Dat maakt onze keten alleen maar efficiënter. Mijn enthousiasme om voor ForFarmers te werken is bij mij alleen maar sterker geworden, nu ForFarmers ook aandacht heeft voor duurzaamheid en circulaire landbouw.”

Waar krijg je energie van?

Gert-Willem: “Het geeft mij veel voldoening als ik vanuit Sales terugkrijg dat een aanpassing in een tool de collega’s heeft geholpen. Daar krijg ik energie van.”

Ruben: “Dit geldt voor mij ook; het geeft mij veel energie als we de dagelijkse werkzaamheden gemakkelijker kunnen maken door samen met de business en de leverancier van een applicatie tot de meest praktische werkwijze te komen. En dat is vaak een uitdagend proces: de business wil gas geven en het maximale, een softwareleverancier trapt op de rem omdat scope, budget en tijd vaak de beperkende factoren zijn en zij meer klanten bedienen. In dit speelveld tussen organisatie en techniek tot de beste oplossing komen, daar word ik blij van!”

Afbeelding: Ruben Kemerink achter PC
Ruben: "Het geeft mij veel energie als we de dagelijkse werkzaamheden gemakkelijker kunnen maken."