Alles op 1,5 meter afstand

Michel Bomer is coördinator allround operator in Lochem. In 2000 kreeg hij, na een vakantiebaantje bij ForFarmers, de vraag of hij een zieke collega wilde vervangen. Ja, waarom niet? Hij had het goed naar zijn zin. En ook na 20 jaar komt hij nog steeds met plezier naar zijn werk. In zijn huidige rol is hij tijdens zijn dienst verantwoordelijk voor de planning van de fabriek en aanspreekpunt voor de ploeg die dan werkt. Afhankelijk van welke dienst hij draait, bestaat zijn ploeg uit 3 tot 5 vaste collega’s.

In het begin voelde het toch wel anders

Michel Bomer in de regelkamer
Michel Bomer in de regelkamer

En dan heb je in een keer te maken met een coronacrisis. Terwijl ‘kantoorcollega’s’ zo veel als mogelijk thuis moeten werken, moet Michel gewoon op locatie aan de slag. Als vitale sector is het super belangrijk dat de productie van voer doorloopt, en dat gebeurt toch echt in de fabriek. Waar in de eerste crisisweek mensen in winkels massaal aan het hamsteren sloegen, ziet Michel dat dat bij boeren wel meevalt. Alleen in het begin, toen was het even wat drukker dan normaal. 

Hoe is het voor hem om in deze bijzondere tijd te werken? Michel: “In het begin voelde het toch wel heel anders om naar het werk te gaan. Je wist wel dat er corona was en dat je afstand moest houden, maar wat dat in de praktijk betekende besefte je nog niet helemaal. Ondertussen raak je er wel aan gewend. Je houdt continu rekening met de afstand, zelfs als ik op de fiets naar het werk kom, fiets ik met een grote boog om tegenliggers heen.”

Ploegenoverdracht via de computer

De 1,5 meter afstand is iets waar Michel en zijn collega’s continu mee bezig zijn. “Tja, je probeert nu uiteraard alle contactmomenten met collega’s te voorkomen óf de afstand van 1,5 meter te handhaven. Neem de ploegenoverdracht; vóór corona ging je met de twee ploegen die elkaar afwisselden in de kantine zitten en besprak je wat de volgende ploeg op moest pakken. Nu doen we dat via de computer. De nieuwe ploeg leest dus op de computer wat er te doen is. En hebben ze vragen, dan stellen ze die in de app-groep. We willen de ploegen echt uit elkaar houden, geen fysiek contact. Gelukkig zijn mijn collega’s nuchtere mensen, ze accepteren de situatie zoals die is en nemen de maatregelen serieus.”

Via de bedrijfsleider blijven de ploegen op de hoogte van actuele ontwikkelingen. “Hij heeft wekelijks met de andere bedrijfsleiders een zogenaamde ‘corona update call’. Via de mail informeert hij ons ook over hoe het op andere locaties van ForFarmers gaat en wat ze daar aan initiatieven nemen: want ja, het is nu vooral ook leren van elkaar, samen sterk!”

Snel schakelen

Als coördinator heeft hij weliswaar veel contact met collega’s, maar dat is prima te organiseren, legt Michel uit: “Op mijn werkplek in de regelkamer is gelukkig voldoende ruimte om afstand te houden. Het is overigens mooi om te zien hoe snel we kunnen schakelen nu. Als er een nieuwe maatregel komt, hoor je niemand zeggen ‘moet dat nu’. Iedereen beseft dat corona iets is om serieus rekening mee te houden. Collega’s komen ook zelf met goede ideeën. Zo passen we in de fabriek in Lochem normaal gesproken met zo’n 4 tot 5 man in de lift. Op eigen initiatief heeft het team gezegd: dat doen we niet meer. Dus nu mag er nog maar één persoon per keer de lift gebruiken. En uiteraard hebben we de nodige extra hygiënemaatregelen: een schoonmaakbedrijf zorg voor extra schoonmaak en ontsmetten van ruimtes en meubilair. Iedereen reinigt zelf sowieso na elke dienst zijn werkplek met ontsmettingsmateriaal én we zijn heel alert op handenwassen.”

Onderhoud doen we zelf of stellen we uit

“Wat ook anders is dan voor de crisis, is dat het onderhoud in de fabriek zo veel mogelijk door monteurs van onze eigen technische dienst gedaan wordt. En zaken die we niet zelf kunnen doen, stellen we indien mogelijk uit. Dit om te voorkomen dat externe partijen hier op het terrein moeten komen. De collega’s van de technische dienst zien we overigens amper nu. Ook met hen proberen we zo min mogelijk fysiek contact te hebben. Dus zij lunchen nu in de Twentekanaal-ruimte en wij zitten in de bedrijfskantine. Uiteraard… allemaal op 1,5 meter afstand”, aldus Michel.

Gepuzzel

Michel heeft twee kleine kinderen van 6 en 8 jaar. Aangezien zijn vrouw ook werkt, is het puzzelen om het thuis geregeld te krijgen, zeker vanwege zijn ploegendienst. Michel: “Gelukkig kan mijn vrouw wat schuiven in haar werk. Want ja, normaal past schoonmoeder op, maar dat kan nu uiteraard niet. Tot nu toe, met wat passen en meten, komen we er nog wel uit. Maar als het langer gaat duren, wordt het toch wel ingewikkeld. Ook met dat thuisonderwijs.”

Gezond zijn en blijven is voor iedereen belangrijk, zeker nu. “Ik ga op tijd naar bed, neem mijn rust, eet goed. Alleen jammer dat ik nu niet naar de sportschool kan. Maar zeker, het belangrijkste is dat je je rust neemt”, lacht Michel.