Als thuis werken niet kan… hoe doe je dat dan?

Heidy Brusse in het halflege lab

Werk thuis, als het kan. Maar wat doe je als team, als dat niet kan? Zoals onze collega’s van het laboratorium in Lochem. Zij voeren dagelijks tientallen (kwaliteits)analyses van producten en grondstoffen uit, wat belangrijke input oplevert voor o.a. Formulatie, de productielocaties, het NIC en de buitendienst. Het is dus van wezenlijk belang dat die analyses gewoon doorgaan. En daarvoor moet het team wel op het lab zijn, want alle analyse-apparatuur staat daar. Hoe hebben ze dat opgelost? We vroegen het Heidy Brusse, manager van het laboratorium.

Hoe heb je het met je team georganiseerd?

“Tja, dat was wel even puzzelen samen”, legt Heidy uit. “Wij werken in een ruimte die in normale omstandigheden al vrij krap is, laat staan nu we 1,5 meter afstand moeten houden. Dus het was al snel duidelijk dat we in ploegen moesten gaan werken. Alleen zo kunnen we volgens de voorschriften werken en groepsbesmetting voorkomen. We hebben nu dus één vroege ploeg, die tot kwart voor twee werkt. Daarna begint om kwart over twee de late ploeg. De ene week zit je in de vroege ploeg, de andere week in de late.”

Bij de indeling van de ploegen is erop gelet dat de verschillende analyses in beide ploegen uitgevoerd kunnen worden. Op het frontoffice werken telkens twee collega’s samen. Heidy: “Uiteraard hebben we ook met de privé situatie rekening gehouden. Collega’s moesten het ook thuis goed ingeregeld kunnen krijgen. Inmiddels werken we al twee weken op deze manier.”

En werkoverdracht, hoe doe je dat?

“Omdat de teams elkaar echt niet zien, is werkoverdracht wel een punt van aandacht. Eén collega van de vroege ploeg blijft iets langer en zorgt voor ontsmetting van alle oppervlaktes en apparatuur. Én draagt mondeling – uiteraard met 1,5 meter afstand – zaken over aan een collega uit de late dienst, die iets eerder komt. Dat zijn steeds dezelfde collega’s. Verder gaat de overdracht deels ook via onze groeps-app.”

En nu, twee weken verder. Hoe loopt het, dit nieuwe werken?

“Het was zeker wennen voor iedereen, maar je ziet dat het werkt. Gelukkig maar, want we zullen dit nog even moeten volhouden. Een klein voordeel: je hebt nu letterlijk meer ruimte om te werken. Maar laat ik dit vooropstellen: ik heb respect voor mijn collega’s hoe ze dit samen doen en hoe iedereen op zijn eigen manier er een weg in vindt. Zo kreeg ik van een collega te horen dat de ploegendienst nu eigenlijk best goed uitkomt; als je geen dienst hebt, heb je de tijd om de kinderen thuis met hun huiswerk te begeleiden. Een ander gaf aan: nu kan ik de ene week in de ochtend met mijn echtgenote ontbijten en de andere week ben ik ’s middags lekker vroeg thuis en heb dan nog veel tijd.”

Tot slot: hoe is deze periode voor jou?

“Ik vind het inspirerend en mooi om te zien hoe het loopt, hoe de twee ploegen contact houden en de samenwerking vormgeven. En dat het gebruik van verschillende communicatiemiddelen spontaan opgepakt wordt. En verder is het inderdaad super intensief en veel regelwerk, maar ook weer een uitdaging om dit met zijn allen te klaren. Maar ik hoop vooral dat het team gezond blijft. Dat geldt voor iedereen om ons heen. Fit blijven is daarom het devies. Ik woon zelf in de buurt van een bos, dus mijn wandelschoenen aan, kinderen mee en eropuit!”