Belangrijk dat óók klanten nu afstand houden

Bert Dinkelman viert dit jaar zijn 12,5 jarig werkjubileum bij ForFarmers. Hij is zakgoedchauffeur in Lochem en doet dit met veel plezier. De huidige coronaperikelen houden hem – net als iedereen – bezig. Vooral het afstand houden bij het afleveren van zakgoed, is iets waar hij constant alert op is.

Behoefte aan een praatje

Bert Dinkelman

Bert: “Een bulkwagenchauffeur heeft normaal gesproken weinig contact met de boer als hij voer aflevert. In het zakgoed werkt dat anders. Ik lever per dag op zo’n 20 tot 25 adressen zakgoed af. Dan kom je bij de klant in de loods of winkel. En dat is toch wel griezelig. Ik merk dat klanten blij zijn dat ze iemand zien en nog meer dan normaal behoefte hebben aan dat praatje. Waar je anders elkaar een hand geeft, even kletst met elkaar, moet je nu afstand houden. Ook al zeggen ze 'er is bij mij niets aan de hand'. Dan benadruk ik toch echt om die anderhalve tot twee meter afstand te respecteren. En nadat ik gelost heb, ontsmet ik meteen mijn handen.”

Contact met collega’s via de app

Het laden van zakgoed, wat altijd laat in de middag gebeurt, wordt door andere collega’s gedaan. “Intussen haal ik op het kantoor de laadbonnen op. Daar mogen we nu niet allemaal tegelijk naar binnen, maar een voor een. Dus ook hier vermijd je contact met anderen”, vervolgt Bert zijn verhaal. “En in de ochtend drinken we normaal een bak koffie met elkaar, maar dat doe ik nu niet. Ik ga meteen rijden. Dus ja, je ziet elkaar nu echt weinig, het contact beperk je tot een appje.”

Hecht team

Hoe ze het dan toch gezellig houden, nu ze elkaar amper zien? Bert: “We hebben een heel hecht team in Lochem, en al zie je elkaar nu minder of helemaal niet, dat hechte team is en blijft er. We appen nu wat meer met elkaar. Maar eerlijk is eerlijk, ik zie ernaar uit om weer een keertje na werktijd samen met collega’s een biertje te drinken.” 

Fietsen en wandelen

“Het begint steeds duidelijker te worden hoe ernstig dat coronavirus is, en dat is beangstigend. Juist daarom is dat afstand houden zo belangrijk. En proberen zelf gezond te blijven. Ik ga elke dag met de fiets naar het werk, dus dat is al 10 kilometer heen en terug. Ik let goed op mijn eten en probeer ’s avonds niet te snaaien. En aangezien privé nu ‘s avonds alles stil ligt en je geen sociale verplichtingen of activiteiten hebt, loop ik dagelijks met mijn vrouw zo’n 5 à 10 kilometer. Dat is mooi om samen te doen.”