Dit is het winnende idee van de Sustainable Business Challenge 2020

Max Dekker
Max Dekker

Met maar één punt verschil won het studententeam 4ForFarmers medio december de Sustainable Business Challenge 2020 (SBC) met hun oplossing voor het duurzame businessvraagstuk van ForFarmers. Alleen… wat houdt die oplossing in? Vanwege de eindejaarsdrukte – tentamens en feestdagen – waren we nog niet toegekomen aan een gesprek met de winnaars. Nu de rust is weergekeerd, blikt teamcaptain Max Dekker graag nog even terug.

Wij zijn echt razend nieuwsgierig: wat is jullie winnende idee?
“Ons winnende idee is een mobiele pellet-pers. De laatste stap in de productie van pellets doen we niet in de fabriek, maar op het erf bij de boer, waarbij we gebruikmaken van de hernieuwbare energie die daar wordt opgewekt. De opdracht was om na te denken over hoe ForFarmers in het eigen productieproces gebruik kan maken van de energie die boeren op hun bedrijf opwekken. Simpel gezegd komt het er dus op neer dat de pellets worden geperst op locatie bij de boer.”

Weet je ook waarom juist jullie idee zo goed scoorde?
“Hoewel de jury van ForFarmers wel kritisch was over de haalbaarheid, vonden ze denk ik vooral de essentie van het idee vernieuwend, namelijk niet de energie van de boeren naar de fabriek verplaatsen, maar een deel van het productieproces naar de boer. We hebben ook erg goed nagedacht over alle tekortkomingen van ons idee en alle tijd genomen om daarop heldere antwoorden te formuleren. Tijdens de finale konden we daardoor alle vragen goed beargumenteerd beantwoorden. Zo hebben we voor mijn gevoel de gemixte jury weten te overtuigen van ons idee.”

Hoe hebben jullie de overwinning gevierd? Normaal zou je elkaar juichend om de hals vallen, maar ja… corona
“De finale was echt enorm spannend, uiteindelijk wonnen we met maar 1 punt verschil! Het was ook echt de eerste keer dat ik juichend in een video-meeting zat, haha. Daarna hebben we online alles doorgesproken en op onze overwinning geproost!”

De overige leden van het winnende team: Irene Koopman, Maaike van Woerden en Naomi Peters (v.l.n.r.)
De overige leden van het winnende team: Irene Koopman, Maaike van Woerden en Naomi Peters (v.l.n.r.)

Terugkijkend: wat heeft de deelname aan de SBC je gebracht?
“Echt enorm veel, zoals samenwerken met collega’s die een andere achtergrond hebben. Dit leert je om goed te luisteren en het leert je ook inzien dat er meerdere wegen naar Rome leiden. Het meest interessante is dat je bezig bent met iets waarvoor je zelf veel passie hebt. Natuurlijk zou ik graag morgenochtend wakker worden in een Nederland waar elk bedrijf alleen hernieuwbare energie gebruikt, maar dat is niet realistisch. Juist het inzicht dat je een kleine stap voorwaarts kunt maken, door echt out-of-the-box te denken, vond ik het mooiste van de SBC.”