#GajeFFmee: “Voor het eerst in 38 jaar ForFarmers mee met de bulkwagen, hoe leuk is dat!”

Anja en chauffeur Eric van Hoek
Anja en chauffeur Eric van Hoek

“Toen ik de oproep #gajeFFmee? zag, dacht ik meteen: daar ga ik me voor aanmelden”, zegt Anja Wippert enthousiast. Anja werkt al zo’n 38 jaar voor ForFarmers en haar rechtsvoorgangers; de laatste jaren als medewerker Communicatie in het team van Group Communications. “In al die jaren is het er nog nooit van gekomen om eens met de bulkwagen mee te gaan. Dus toen dit initiatief voorbijkwam dacht ik direct: dat ga ik doen!”

Hoe zag je #gajeFFmee-dag eruit?

“Het was erg vroeg opstaan, haha, maar dat was niet zo erg. Om 7 uur had ik in Heijen afgesproken met chauffeur Eric van Hoek. In de kantine uiteraard eerst een kopje koffie gedronken en daarna vertrokken we naar een grote pluimveeklant in Nistelrode”, begint Anja. “Aangezien er vogelgriep heerst in die regio, moesten we alle voorzorgsmaatregelen nemen: in de cabine overall en overschoenen aan, niks mee naar buiten nemen, wielen ontsmetten. Ik wist overigens niet dat chauffeurs dat laatste vanuit de cabine kunnen regelen: je drukt op een knopje en alles wordt automatisch ontsmet.”

En hoe ging het verder?

Afbeelding: Anja Wippert_FFmee_Eric van Hoek
Wagen wassen en ontsmetten.

“Nadat Eric de wagen bij de juiste silo had geparkeerd, sloot hij de slang aan en kon het lossen beginnen. Dat gebeurt per compartiment. Ik wist niet dat er bij het lossen zoveel komt kijken en hoe goed de chauffeurs moeten opletten: dat er geen lucht in komt als je van compartiment wisselt, dat het voer soepel door de slang loopt en niet vast gaat zitten, af en toe checken hoe vol de silo al zit, bijhouden hoe lang je aan het lossen bent. En bij elke klant het logboek bijwerken met tijd van aankomst en tijd van vertrek. Al met al waren we zo’n 1,5 uur bezig om 33 ton voer te lossen. Wat overigens allemaal in één silo ging. Ook dat wist ik niet, dat er zulke grote silo’s zijn”, bekent Anja. “Daarna door naar de wasstraat, wagen wassen, ontsmetten en terug naar de fabriek waar Eric weer moest laden voor de volgende rit.”

Wat heb je geleerd?

“Nou, heel veel! En dat je als chauffeur met heel veel zaken rekening moet houden bij het lossen. Bijvoorbeeld met het soortelijk gewicht van het voer; dat bepaalt hoeveel er in een silo past. En een brok lossen gaat blijkbaar langzamer dan meel”, legt Anja als een bijna volleerd chauffeur uit. “Het is echt een vak apart en je moet je koppie er goed bij hebben, want er kan ook veel misgaan. Bijvoorbeeld de druk waarmee het voer door de slang de silo ingaat. Als je dat niet goed inregelt, kan er schade ontstaan.”

Hoe kijk je nu, na deze rit, tegen het chauffeursvak aan?

Anja: “Dat het wellicht soms wat onderschat wordt: ‘je rijdt van A naar B en sluit een slang aan’. Maar zo is het niet. Ik heb echt respect voor wat onze chauffeurs allemaal doen. Dit doe je niet zomaar even.”

Tips voor collega’s die mee willen gaan?

“Zorg dat je warm aangekleed bent, want het is in de ochtend echt heel koud. En bij het lossen sta je toch zo’n 1,5 uur buiten in weer en wind. Maar vooral: geniet ervan, stel vragen. #GajeFFmee is een hele mooie actie om eens bij elkaar in de keuken te kijken en van elkaar te leren wat de ander zoal doet. Super mooi om het een keer meegemaakt te hebben na 38 jaar bij ForFarmers.”

Een impressie van de dag

Bekijk een impressie van Anja's rit met de bulkwagen