Handen in de aarde, voeten in de klei

Hoe breng je kinderen respect voor de natuur bij en het besef dat ons voedsel niet in de supermarkt groeit? Cor Sijbesma weet het wel: laat het ze vooral zelf ervaren. De Allround Operator bij ForFarmers in Zwolle startte ongeveer tien jaar geleden met een paar mensen een schooltuin voor de basisschool in Willemsoord om de kinderen uit te leggen waar de groente vandaan komt.

Zaaien in de klas
“Vroeg in het voorjaar beginnen we met het zaaien van de groentes in kweekbakjes. Dat doen de kinderen op school”, vertelt Cor. “Intussen doen wij de voorbereidende werkzaamheden in de tuin, zoals bemesten, ploegen en/of frezen. We hebben een app-groep waar ook de juf bij in zit en zo houden we elkaar op de hoogte hoe het gaat met de tuin en de zaadjes op school. Als de zaadjes ontkiemd zijn en beginnen te groeien, gaan de kinderen met ons mee om alle plantjes in de schooltuin te zetten.”

Oogst gaat mee naar huis
Gemiddeld een keer in de week zijn de leerlingen van groep vijf en zes met de ‘ooms’ en ‘tante’ op de tuin. Want het onkruid moet gewied en uiteraard moeten de vorderingen van alle plantjes gevolgd worden. Cor: “De kinderen en wij ook vinden dit geweldig leuk om te doen. We zijn in de natuur bezig en het levert ook nog wat op: alle groentes die we verbouwen, gaan met de kinderen mee naar huis.”

Wonder
Vlak voor de vakantie was de grote oogstdag en hebben de kinderen aardappelen, rode bietjes, sla, andijvie, selderij en venkel gerooid. “We hebben een mooie morgen gehad”, aldus Cor. “De kinderen vonden het een wonder dat de kleine zaadjes die ze eind april in zaaibakjes hebben gedaan, nu zulke mooie groentes waren geworden.”

Afbeelding: Schooltuin_in-line
Na al het harde werken mag de oogst mee naar huis. Hoe leuk is dat?!