Hoe ontvangen we nieuwe collega’s in coronatijd?

Afbeelding: Welkome to the team 300 x 200

​Een nieuwe maand is gestart en dat betekent dat er ook weer nieuwe collega’s bij ForFarmers zijn begonnen. Normaliter hebben ze een introductieprogramma, ontmoeten ze collega’s, worden ze ingewerkt. Maar hoe gaat dat in deze coronatijd? Hoe ontvang je ze, als het kantoor verlaten is? Hoe zorg je dat er iemand is om ze wegwijs te maken? En praktisch gezien: hoe gaat de overdracht van zoiets essentieels als een laptop? Oftewel; hoe doen we dat, ‘onboarding’ in tijden van corona?

Online welkom

De onboarding doen wij nu zo veel mogelijk online. Direct leidinggevenden die deze maand nieuwe mensen ontvangen, hebben van onze HR-collega’s tips gekregen hoe ze dit het beste kunnen doen. We proberen uiteraard nieuwe collega’s zo veel als mogelijk hun introductieprogramma te laten doorlopen. Alleen gaat dat nu dus op afstand; telefonisch, online, via FaceTime, Skype en dergelijke. We moedigen managers aan om de nieuwe collega meteen op te nemen in bestaande sociale (online) netwerken zoals WhatsApp-groepen. En om bijvoorbeeld op vaste momenten in de week een videogesprek in te plannen en regelmatig een kort berichtje te sturen om te vragen hoe het gaat.

Allemaal een rol

Het is wat behelpen, maar we vinden het belangrijk om nieuwe collega’s vooral nu zo goed mogelijk te begeleiden. Alle collega’s hebben hierin een rol en zij worden ook gestimuleerd hier aandacht voor te hebben. Een extra belletje, een belangstellend mailtje. Samen staan we sterk…