Marleen de Rond: “Next Level Innovation voegt waarde toe”

Marleen de Rond

Next Level Innovation is een belangrijke pijler in de Build to Grow-strategie van ForFarmers. Er is zelfs een speciaal team voor gevormd met medewerkers uit diverse disciplines. Maar wat verstaat ForFarmers onder Next Level Innovation en waar houdt dit team zich mee bezig? We vroegen het Marleen de Rond, die dit team aanstuurt.

Verschillende afdelingen

“NLI houdt zich bezig met grote (innovatie)projecten waarbij meerdere afdelingen betrokken zijn”, legt Marleen uit. Nu kent ForFarmers heel veel verschillende projecten die lang niet allemaal het predicaat ‘NLI’ dragen. Dus, wanneer is een project een NLI-project? Waaraan moet zo’n project voldoen? Marleen: “Het belangrijkste criterium is wel dat het grote projecten zijn met een hoge potentiële marge, besparing of winstgevendheid. Wat de projecten verder gemeen hebben, is dat ze op het raakvlak zitten van Productie, Formulatie/Nutritie en IT. In de meeste gevallen gaat het om de introductie van een nieuwe techniek, gecombineerd met het bij elkaar brengen van data die in verschillende delen van ons bedrijf beschikbaar zijn. En er zit altijd een innovatieve kant aan.”

Game changer

“Het zijn projecten die echt het verschil maken, een zogenaamde ‘game changer’ zijn”, vervolgt Marleen. “Ze vereisen een aanpak die afwijkt van de gebruikelijke aanpak en meestal leiden ze tot een verandering in onze systemen. In NLI-projecten zijn we per definitie altijd verkennend bezig en is het onduidelijk wat de uitkomst zal zijn. In die zin zit er dus ook een risico aan deze projecten, omdat je vooraf niet weet of eruit komt wat je hoopt.”

Lat ligt hoog

Zoals eerder gezegd is een ander kernmerk dat we in deze projecten gebruikmaken van de allernieuwste technieken. Het resultaat moet zijn dat we iets opleveren wat (bijna) nieuw is in de markt, waardoor we het voordeel hebben van ‘de eerste zijn’. Marleen: “De lat ligt best hoog, een project is dus niet zomaar een NLI-project.”

Bredere scope

ForFarmers heeft ook een Nutrition Innovation Centre (NIC) dat zich met innovatie bezighoudt. Wat is dan het verschil? “Het NIC richt zich vooral op onderzoek en innovatie op het gebied van voer en voertoepassingen. En het is daarnaast ook verantwoordelijk voor nutritionele ondersteuning en training van de sales-organisatie. Next Level Innovation richt zich op innovatie op het raakvlak van Productie, Formulatie/Nutritie, Sales en IT. De scope is dus breder; het bijt elkaar niet, maar vult elkaar mooi aan.”

Afbeelding: Marleen de Rond_in-line
Marleen de Rond: "NLI richt zich op innovatie op het raakvlak van Productie, Nutritie, Sales en IT."