Middenin de 2e lockdown begon Miriam van Riet als Innovatiemanager Varkens. Hoe was dat?

Afdeling: Nutrition Innovation Centre

Afbeelding: Miriam van Riet_profiel

Ze verloor haar vorige baan als gevolg van de coronasituatie en begon – middenin de 2e lockdown – aan haar nieuwe baan als Innovatiemanager bij ForFarmers. Best spannend allemaal. Maar Miriam van Riet is “van het positief denken” en gáát er gewoon voor.
En ze viel met haar neus in de boter: haar tweede werkweek mocht ze al meteen mee op bedrijfsbezoek vanwege haar expertise in klauwkwaliteit bij zeugen.

“Iedereen is zo enthousiast en gedreven, dat werkt heel aanstekelijk!”

Welkom bij ForFarmers! Hoe is het om hier in coronatijd te beginnen?

“Het was spannend om op zoek te moeten naar een nieuwe baan in deze onzekere tijden, maar de gesprekken met ForFarmers vond ik heel aangenaam. Ik had al snel een beeld van het bedrijf en de kernwaarden en dat sloot goed aan op de waarden die ik belangrijk vind. Er valt nog veel te ontdekken, maar het begin is zeer positief en via meetings in MS Teams leer ik mijn nieuwe collega’s kennen. Iedereen is zo enthousiast en gedreven, dat werkt heel aanstekelijk! Ik word ook meteen overal bij betrokken en heb de vrijheid om zelf mijn dagen in te delen. Daar spreekt vertrouwen uit.”

Wat heb je hiervoor gedaan?

“Na mijn master dierwetenschappen in Wageningen heb ik aan de Universiteit Gent en het ILVO* promotieonderzoek gedaan naar klauwproblemen en kreupelheid bij zeugen. Daarna deed ik als postdoc o.a. onderzoek naar organische zuren bij varkens en kippen. Ik werkte vier dagen per week voor Eastman Chemical Company, dat mijn postdoc sponsorde, en één dag in de week voor de Universiteit Gent. Al met al heb ik ruim vier jaar in België gewoond.”

En zo werd je Innovatiemanager. Waar ben je dan druk mee?

“Nu vooral nog met inwerken, haha. Maar ik ben me al in diverse projecten aan het verdiepen, zoals veldproeven met biggen en een onderzoek onder zeugen. Dat laatste moet overigens nog opgestart worden. Ik vind het vooral leuk dat ik nu weer vaker in de praktijk kan kijken en dat ik sectorbreed word ingezet, net waar ik nodig ben. Ik was net een week aan het werk toen ik gevraagd werd mee te gaan naar een praktijkbedrijf waar er klauwproblemen waren. Dat was erg leuk en het was ook mooi om de samenwerking tussen de dierenarts, de ForFarmers specialist en de varkenshouder te ervaren.”

Wat spreekt jou aan bij ForFarmers?

“In willekeurige volgorde: de informele en gemoedelijke werksfeer, de enorme hoeveelheid kennis en ervaring binnen het bedrijf, de mogelijkheden die je krijgt om door te groeien en jezelf als persoon te ontwikkelen, de diversiteit aan onderwerpen waaraan gewerkt wordt en de praktische focus. Ook het feit dat veel medewerkers lang bij het bedrijf werkzaam blijven vind ik veelzeggend.”

*) ILVO = Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek; opgericht door de Vlaamse overheid.