Operations Academy: praktische trainingen maken leren leuk

ForFarmers hecht veel waarde aan training en opleiding. Daarom zijn we jaren terug gestart met de ForFarmers Academies, zoals de Specie Academies voor Sales. Inmiddels staat ook onze Operations Academy in de startblokken. Deze Academy gaan we in alle landen behalve Polen uitrollen.

Lange aanloop

Jaap Loohuis
Jaap Loohuis

De Operations Academy staat al lange tijd op het wensenlijstje van ForFarmers. “Al in 2019 zijn we gestart. We hebben toen een Foundation Day gehad in Nederland en de UK”, vertelt Jaap Loohuis, Coördinator Learning & Development. De Foundation Day is het startpunt van de Academy en met name gericht op nieuwe collega’s en collega’s die nog niet zo lang in dienst zijn binnen Operations. “Tijdens deze dag staan we met name stil bij vragen als ‘Wie is ForFarmers, waar staan we voor en met welke disciplines krijg je in je werk binnen Operations te maken?’. De Operations Directors lichten onze strategie toe en geven aan wat dit betekent voor Operations. Daarnaast zijn er presentaties van collega’s uit Sales, Health & Safety, Kwaliteit en Nutritie.”

Helaas werden we ingehaald door corona en kwam de verdere uitrol van de Foundation Day even stil te liggen. “We hebben – tussen de corona-golven door – gelukkig in Duitsland nog twee keer een Foundation Day gehad, een in Langförden en een in Rapshagen. Ook deze zijn zeer goed ontvangen. In de andere landen plannen we dit weer in zodra het kan.”

Opzet en onderwerpen zijn bepaald

“Sindsdien hebben we niet stilgezeten”, vervolgt Jaap enthousiast. “We hebben voor een aantal werkstromen binnen de Academy inmiddels vastgesteld wat de inhoudelijke modules moeten zijn. Dat zijn bijvoorbeeld in de werkstroom ‘Operator’ de modules: fabrieksautomatisering, inname grondstoffen, productieplanning, malen/mengen, persen, verladen, verpakken, kwaliteitscontrole en eerstelijnsonderhoud. Ofwel: alles waar een operator in zijn werk mee te maken krijgt. Omdat het kennisniveau en de mate van ervaring natuurlijk per operator verschilt, zal een bedrijfsleider (in overleg met zijn team) jaarlijks bepalen wie welke training kan volgen. Zo leveren we maatwerk.”

Afbeelding: Operations Oosterhout_Thijs Keulemans_inline
In de werkstroom 'Operator' komen alle facetten van het werk van een operator, zoals Thijs Keulemans, aan de orde.

Eerste module klaar voor pilot

Samen met Feed Design Lab (FDL) werkt ForFarmers de modules voor de ‘Operator’ werkstroom verder uit. FDL, een samenwerkingspartner van ForFarmers, is het praktijkgerichte onderzoeks- en educatiecentrum voor innovatie en duurzaamheid in de diervoedersector. Het centrum heeft in Wanssum, in de kop van Noord-Limburg, een proeffabriek waar goed fabriekssituaties gesimuleerd kunnen worden. “We zijn van plan om in het eerste kwartaal van 2022 in Nederland met een pilot van de module ‘Mengen’ te starten. In Duitsland doen we dat ook, maar daar is de training – die we ook bij FDL in Wanssum houden – voor bedrijfsleiders en teamleiders. Zij worden dan volgens een ‘train-the-trainer’-model geschoold, zodat ze vervolgens zelf hun teams kunnen trainen. Gefaseerd lanceren we zo de komende twee jaar alle modules.”

Werkstroom Logistiek in de steigers

Ook voor de werkstroom Logistiek hebben we al grote stappen gezet met de uitwerking van de modules. Denk aan: laden en lossen van bulk of zakgoed, communicatie, transportplanning, ambassadeur zijn en technologie (voertuig en boordcomputer). Jaap: “Voor de inhoudelijke uitwerking hiervan zijn we in gesprek met een leverancier die gespecialiseerd is in het opzetten van leer- en ontwikkelprogramma’s voor chauffeurs. Een groot voordeel is dat deze modules gecombineerd kunnen worden met CPC/Code 95; dit zijn verplichte trainingen voor chauffeurs. Door deelname aan onze modules behalen chauffeurs ook punten voor deze verplichte trainingen, dus dat is wel zo efficiënt.”