Praktische oplossingen om veilig te kunnen werken

Als coördinerend allround operator in Oosterhout begeleidt en coördineert Thijs Keulemans het hele productieproces van grondstoffeninname tot en met de bulkverlading. Wat is de impact van de coronacrisis op dit proces? Thijs legt uit: “Wij kunnen ons werk simpelweg niet vanuit huis doen. Dit betekent dat je constant bezig bent met letten op de afstand, ontsmetten, handen wassen. Van de andere kant is het wel heel fijn dat ons werk gewoon doorgaat. De coronacrisis belemmert ons werk in die zin niet, maar er zijn meer regels, je moet beter opletten.”

Meer uit elkaar en veel ontsmetten

Thijs Keulemans in de regelkamer

Het werk op zich is niet veranderd, aldus Thijs: “Dat draait gewoon door zoals we gewend zijn. De werksituatie zelf is wel veranderd. Om het risico op besmetting zo klein mogelijk te maken, houden we de verschillende teams goed gescheiden: chauffeurs, technische dienst, operators. Bijvoorbeeld in de kantine. Daar heeft elke groep nu een eigen, afgescheiden plek, terwijl voorheen de kantine de plek was om even gezellig samen te lunchen of een bakkie koffie te doen. Een ander voorbeeld is de regelkamer, waar de menger en perser eerst naast elkaar zaten. Die ruimte is nu zo ingericht dat er meer afstand is. Er is letterlijk een lijn tussen de verschillende werkplekken getrokken. En na elke dienst maak je alles schoon wat je hebt aangeraakt, zodat de volgende ploeg schoon kan beginnen. Het is nu dus echt: uit elkaar en veel ontsmetten, ook tussendoor.”

Iedereen denkt mee

De persoonlijke veiligheid staat voor iedereen voorop, dat mag voor zich spreken. Daarom zijn er nog meer maatregelen genomen. “Om wat voorbeelden te noemen: als chauffeurs zich inschrijven, worden handschoenen ter beschikking gesteld. Er is meer controle aan de weegbrug waar trucks het terrein op komen. En normaal gesproken ontvangt een silobaas de chauffeurs die komen lossen in zijn kantoor. Dat mag nu niet meer. Alle papieren moeten buiten het kantoor ingevuld worden”, legt Thijs uit. En dan, enthousiast: “Maar, helemaal top, dan komt je team met een praktische oplossing om het werkbaar te houden: ze hebben bij het kantoor van de silobaas een brievenbus gemaakt waarin de chauffeur de papieren kan achterlaten. En zo is er weer een contactmoment minder. Dus ja, dat is in deze bizarre tijd wel super mooi om te ervaren: iedereen in het team wil zijn steentje bijdragen en denkt mee. Zo hebben ze ook de regelkamer opnieuw ingericht, waardoor we gedwongen worden om die 1,5 meter afstand te houden.”

Zorg

“Ondanks dat iedereen zich goed aan de regels houdt en op elkaar let, is voor mij wel een zorgpunt: wat als er op een locatie een corona-uitbraak komt? Daar ligt wel een calamiteitenplan voor klaar, maar het houdt je toch bezig. Je moet met elkaar constant goed nadenken hoe je slim omgaat met deze situatie en uiteraard de regels naleven”, zegt Thijs. “Gelukkig is de sfeer onderling goed. En we hebben in Oosterhout tot op heden nog geen zieken. De bezetting is nog geen probleem, zodat we af en toe ook een dagje vrij kunnen nemen.”

Uitdagingen

Uitdagingen in het werk zijn er nu dus voldoende, maar dat geldt ook voor thuis. “Ik heb twee kids, een van 4 en een van 7. Mijn vrouw werkt in de zorg en we werken allebei onregelmatig. Gelukkig kan zij haar rooster op mijn rooster afstemmen, dat van mij staat namelijk redelijk vast. Wij lossen elkaar thuis dus af. Maar soms moet ik een uurtje snipperen. Zo kunnen we de begeleiding van de kinderen samen opvangen. En zij houden me goed bezig: naast de huiswerkbegeleiding maak ik uiteraard ook tijd om samen te fietsen, te ravotten en te voetballen. Ik kan nu niet naar de sportschool, maar zij houden me dus fit”, lacht Thijs. “Maar het is een rare tijd. Des te belangrijker om er samen voor te zorgen dat de sfeer goed blijft onderling, en vooral dat je gezond blijft, zowel thuis als op het werk. Het is nu meer dan ooit geven en nemen, wat over hebben voor elkaar.”