Stagiair Ton Lammertink: “Ik krijg veel ruimte om zelf met ideeën te komen”

Ton Lammertink via Skype

Ton Lammertink is vierdejaarsstudent Dier- en veehouderij aan de Aeres Hogeschool Dronten. Sinds januari loopt hij stage bij de sector Herkauwers van ForFarmers. Een stage die – vanwege de coronacrisis – wat anders verloopt dan hij had verwacht. Via Skype vertelt hij over zijn ervaringen.

Wat is je stageopdracht?

“Ik verzamel allerlei data uit Agroscoop Melkvee, het monitoringsprogramma van ForFarmers, en maak daar nu jaarstatistieken van. Die gaat ForFarmers straks analyseren op trends, verschillen tussen provincies, positieve en negatieve prestaties ten opzichte van het gemiddelde, dat soort dingen. De opdracht loopt gelukkig gewoon door, ondanks de coronasituatie, omdat ik het meeste via de computer kan doen. Alleen zit ik nu thuis te werken in plaats van op kantoor in Lochem.”

Waarom een stage bij ForFarmers?

Ton moet even lachen: “Ik woon in Laren, dus Lochem is lekker dichtbij. Ik heb vorig jaar aan de Stageselectiedag van ForFarmers deelgenomen en deze opdracht vond ik meteen heel leuk. Alles draait om voeding, technische gegevens, prestaties en dat vind ik interessant. Dus ik heb mijn voorkeur aangegeven en een dag later kreeg ik al een telefoontje dat ik de opdracht kreeg. Dat ging allemaal lekker vlot.”

En… bevalt het?

“Ja goed, ik moest natuurlijk eerst wegwijs worden in Agroscoop en weten waar ik mijn informatie kon halen. Daar ben ik goed bij geholpen. Ik ben ook een paar keer met een specialist mee de boer op gegaan. Verder krijg ik veel ruimte om zelf met ideeën te komen. Het is voor het eerst dat ForFarmers een dergelijk onderzoek uitvoert, dus we overleggen regelmatig over wat er nog nodig is, wat we willen toevoegen of juist welke analyse geen toegevoegde waarde heeft. Ik kan mijn ei hier wel in kwijt, dat is fijn.”

En toen brak de coronacrisis uit…

“Ja, in het begin deden we er met de stagiairs onderling nog wel luchtig over; het zou zo’n vaart niet lopen. Nou, wel dus. Tot half maart zat ik elke dag op kantoor, in een ruimte met soms wel acht andere stagiairs. Nu werk ik thuis aan mijn onderzoek. Via Skype heb ik wel elke week contact met mijn stagebegeleider, dat loopt prima. Maar ik mis vooral de gezelligheid met de andere stagiairs, de grapjes tussendoor, de sfeer. En ik kon me op kantoor ook beter concentreren; thuis ben ik toch eerder afgeleid. Wel ga ik nu wekelijks naar een bedrijf hier in de regio om vers-grasmonsters te nemen voor een proef van de WUR waar ForFarmers aan meedoet. Dat is leuk om te doen en je kan de deur nog eens uit met een doel.”

Conclusie?

“Afgezien van de vreemde situatie waarin we nu verzeild zijn geraakt, voldoet de stage helemaal aan mijn verwachtingen. Ik heb het goed naar mijn zin.”