Thuiswerken op het water – de bijzondere werkplek van Herbert

Videobellend met HS Officer Herbert van Dommelen kun je soms zomaar het Hollands landschap traag achter zijn rug voorbij zien gaan. Je vaart dan live met hem mee op het binnenvaartschip van zijn zoon. Vooral tijdens de lockdown maakte Herbert regelmatig gebruik van deze bijzondere werkplek. Daar wilden we graag meer van weten…

Herbert aan dek
Veiligheid voor alles, ook aan boord.

Als Health & Safety Officer is Herbert normaal gesproken veel op de productielocaties aan het werk, waar hij zorgdraagt voor veilige arbeidsomstandigheden. Maar net als veel collega’s moest ook hij tijdens de lockdown thuiswerken. En dat bleek uiteindelijk een meevaller voor zijn zoon Jurrian. Die had oktober vorig jaar een binnenvaartschip gekocht waarop, vanwege de lengte van 67 meter, ook altijd een matroos moet meevaren.

“Als zijn matroos niet kan werken – vanwege zijn opleiding, ziekte of verlof – dan stap ik soms een weekje aan boord”, vertelt Herbert. “Tijdens de lockdown was dat erg makkelijk. Als ik mijn laptop en telefoon maar bij me had, dan had ik mijn kantoor aan boord. En af en toe onderbrak ik het werk even om te helpen bij het passeren van een sluis of bij het laden en lossen. Een en ander natuurlijk wel in goed overleg met mijn leidinggevende.”

Eye-opener

Jurrian vervoert regelmatig grondstoffen naar locaties van ForFarmers in Nederland en België. “Ik ben al bij meerdere locaties aangemeerd en dan zie je die plek toch vanuit een heel ander perspectief dan normaal. Je ervaart de situatie op de kade. Dat is soms echt een eye-opener”, aldus Herbert. “Verder krijg ik vanuit de binnenvaartwereld ook veel nuttige veiligheidsinformatie die van belang is voor ForFarmers. Neem bijvoorbeeld de recente gebeurtenissen waarbij er te veel van het giftige gas fosfine* in het laadruim van schepen met veevoergrondstoffen werd aangetroffen. Dit was voor ons aanleiding om gasmeetapparatuur aan te schaffen en instructies op te stellen voor het meten van schadelijke gassen in de aanvoerlogistiek.”

Oude hobby

Herbert in de stuurhut
Herbert in zijn element

De coronamaatregelen zijn inmiddels versoepeld en de productielocaties zijn voor Herbert geen verboden terrein meer. Toch vaart hij nog regelmatig met zijn zoon mee, al is het nu vooral in de weekenden. “Als startend ondernemer wil Jur in het eerste jaar zoveel mogelijk varen zodat hij reserves kan opbouwen. Maar zijn matroos werkt gewoon van maandag tot en met vrijdag. Dus mijn vrouw heeft mij voor een jaar aan Jur verhuurd”, grapt Herbert. “Ik vaar in ieder geval in de weekenden met hem mee. Zelf gaat ze ook mee en ze doet dan zijn administratie en het huishouden aan boord. Eigenlijk is het een beetje een familiebedrijf geworden.”

Feitelijk heeft hij nu een zesdaagse werkweek, maar voor Herbert voelt het varen niet als werken. “Ik vind het varen gewoon ontzettend leuk, net als de activiteiten bij de sluizen en zo. In mijn studietijd was ik matroos op een zeilklipper in de Waddenzee, het is dus al een oude hobby van me. En het is mooi dat we Jur zo een handje kunnen helpen met de opstart van zijn onderneming.”

*) Fosfine wordt in de vorm van pillen toegevoegd aan een lading grondstoffen zodat er geen ongedierte bij kan komen.

Het schip
Het schip in het kanaal van Gent naar Oostende