Van online gastcolleges naar weer eens de boer op

Via gastcolleges of het bijwonen van open dagen of beurzen willen we talent aan ons binden; talent met ambitie For the Future of Farming. Dit doen we – sinds vorig jaar – voornamelijk online. “Dat verloopt best oké, ook online kunnen we met elkaar in gesprek blijven”, vertelt Larson Arendsen Raedt. Maar gelukkig mogen er stilaan weer fysieke bijeenkomsten in kleine groepen plaatsvinden. Zo is Erik Salemink onlangs met een aantal studenten naar een varkenshouderij geweest. Zijn blijdschap spat ervan af: ‘machtig mooi man!’

Van online gastcollege...

Het online gastcollege van specialist mestwetgeving Larson Arendsen Raedt was voor eerstejaars veehouderijstudenten van de HAS Den Bosch. Larson vertelde over de mineralenkringlopen (stikstof en fosfaat) in de agrarische sector, omdat de studenten na afloop van het semester “kringlopen” de mineralenstroom van een veehouderijbedrijf in beeld moeten brengen.

Larson: “Mijn gastcollege ging over actuele ontwikkelingen in de agrarische sector, de wetgeving (mestboekhouding intensieve veehouderij en herkauwers), KringloopWijzer (kringloop dier-mest-bodem-voer) en de rol van ForFarmers in dit geheel. Met ons Kenniscentrum Mestwetgeving en Kringlooplandbouw hebben we veel kennis in huis om klanten te ondersteunen bij deze materie.”

“Ik kijk positief terug op het online gastcollege. Het verliep interactief, de studenten stelden veel praktische vragen, bijvoorbeeld over de KringloopWijzer. Voor mij was online kennisdelen geen nieuwe ervaring, ik heb al enkele online workshops “Rantsoen en klimaat” voor melkveehouders van FrieslandCampina verzorgd. Maar ik hoop wel dat we later dit jaar weer op locatie bij elkaar mogen komen om gastcolleges live te verzorgen!”

Afbeelding: 210604_weer de boer op_720x290
Larson Arendsen Raedt geeft een online presentatie (linker foto) en Erik Salemink mocht met een paar studenten de boer op.

... naar weer eens de boer op!

 

“Machtig mooi man”, reageert Erik Salemink, specialist nutritie varkens, wanneer hij met een groep vierdejaarsstudenten van Aeres Hogeschool Dronten eindelijk weer eens op bezoek mag bij varkenshouder Luc Rotink in Groenlo. “Online gastcolleges geven is te doen, dat hebben we afgelopen jaar bewezen, maar het allermooiste is natuurlijk met elkaar de boer op om te leren van de varkenshouder. Ik ben blij dat dit stilaan, uiteraard met inachtneming van de regels, weer mag!”

Erik nam een aantal studenten mee naar een varkensbedrijf om ze te informeren over het home-mixxing principe van ForFarmers. Dit is bedoeld voor bedrijven waar de varkenshouder zelf het dagrantsoen voor de dieren mengt. Dit gebeurt met behulp van één of meerdere enkelvoudige droge of natte grondstoffen, aangevuld met aanvullend voer van ForFarmers. Erik: “Luc heeft een eigen maal-menglijn op zijn bedrijf en mengt diverse grondstoffen tot varkensvoer. Daar heeft hij al tientallen jaren ervaring mee, het is erg interessant om zijn verhaal te horen. De studenten stelden goede vragen, het was een leerzame middag voor iedereen."