Wees lief voor je lijf; denk aan je houding

Afgelopen week hebben een aantal chauffeurs van ForFarmers een pilot van de training ‘fysieke belasting’ gevolgd. Het team van Health & Safety heeft de laatste tijd vanuit verschillende hoeken van de organisatie vragen gekregen over de belasting van het lichaam tijdens werkzaamheden. Naar aanleiding hiervan is samen met het externe bureau STEP een programma ontwikkeld, afgestemd op de werkzaamheden op verschillende plekken in de organisatie.

Eerder heeft een groepje medewerkers op kantoor een pilottraining gevolgd gericht op beeldschermwerk en zithouding. In januari staan twee trainingen voor magazijnmedewerkers op het programma. Afgelopen donderdag, heel toepasselijk op de ‘Dag van de vrachtwagenchauffeur’, was Logistiek aan de beurt.

Afbeelding: Fysieke belasting 00 07_in-line

Theorie en praktijk

Ter voorbereiding op de training is een van de medewerkers van STEP meegereden op de bulkwagen om te observeren welke fysieke belasting er optreedt bij de diverse werkzaamheden van een chauffeur. Dit heeft een zeer praktische en aansprekende training opgeleverd. De bijeenkomst startte met een korte inleiding over de werking van de wervelkolom en de impact van bepaalde bewegingen op dit zo belangrijke lichaamsdeel. Daarna volgde een oefensessie bij de bulkwagen. Een eyeopener voor sommige deelnemers! Terug in het leslokaal werd nog eens duidelijk uitgelegd hoe je met de juiste houding je rug en schouders kunt ontzien en overbelasting voorkomt.

Begin klein

Aandacht was er ook voor de vraag hoe je deze nieuwe kennis omzet naar gedrag. De deelnemers kregen de tip om klein te beginnen, door bijvoorbeeld één houding enkele weken heel bewust in praktijk te brengen tot het een routine is geworden. Pas dan ga je met de volgende houding aan de slag. Verder is aandacht voor de juiste houding niet alleen van belang op het werk, maar ook thuis op de bank!

#bettersafethansorry

Afbeelding: Fysieke belasting 03 05_in-line