Maarten Boerrigter_header KvjA_2

“Die adviserende en ondersteunende rol past goed bij mij”

Maarten Boerrigter, Nutritionist Vleesvarkens

Tijdens zijn studie Dierwetenschappen liep Maarten Boerrigter stage bij ForFarmers en die ervaring smaakte naar meer. Nadat hij drie jaar bij Vion had gewerkt, kwam er een functie bij ForFarmers in Duitsland vrij. Hier begon Maarten in de buitendienst als Spezialberater Schwein.

Wat waren jouw verwachtingen qua werk tijdens je studie?

“Ooit wilde ik dierenarts worden, maar tijdens een open dag in Wageningen zei een docent: ‘Een dierenarts geneest, maar als wij ons werk goed doen, dan zijn dierenartsen niet meer nodig’. Deze uitspraak heb ik altijd onthouden. Zodoende ben ik begonnen met de studie Dierwetenschappen met als specialisatie diervoeding. Ik heb altijd de ambitie gehad om als nutritionist aan de slag te gaan.”

En hoe heeft ForFarmers jouw ambitie gevoed?

“De eerste jaren heb ik praktijkervaring opgedaan, echt de boer op. Bewust in Duitsland, omdat varkenshouders daar vaak ook een akkerbouwtak hebben en hun eigen grondstoffen in het brijvoer verwerken. Je bent dus veel bezig met rantsoenen samenstellen, dat vind ik interessant. Een kleine twee jaar geleden raakte ik aan de praat met een collega van Nutritie. Er kwam een plek vrij voor een nutritionist vleesvarkens en toen raakte alles in een stroomversnelling. Na drie jaren buitendienst kon ik de stap naar Nutritie maken.”

Wat zijn jouw taken als nutritionist?

“Samen met de technisch specialist ben ik verantwoordelijk voor de samenstellingen van het droogvoerassortiment voor vleesvarkens. Dagelijks ben ik bezig met het optimaliseren van deze voeders – dat is constant zoeken naar de balans tussen zo goed mogelijke resultaten in de stal en een zo scherp mogelijke kostprijs voor de boer. In mijn rol heb ik veel verantwoordelijkheid, want je hebt directe invloed op het resultaat van de varkenshouder. 
Verder kan de buitendienst met allerlei vragen over brijvoer bij ons terecht. Ongeveer anderhalve dag in de week werk ik nog in de buitendienst en bezoek ik klanten in Nederland en Duitsland. Dat is een mooie combinatie, want zo blijf ik betrokken bij onze varkenshouders.”

Wat vind je het leukste in je werk?

“Vooral dat je met elkaar ervoor zorgt dat de boer zo optimaal mogelijk draait. En elke boer vult dat weer anders in met zijn persoonlijke doelstellingen. Dat is voor ons de uitdaging en de puzzel. Als nutritionist heb je veel invloed, zowel via het voer als met het geven van adviezen. Die adviserende en ondersteunende rol past goed bij mij. Ik vind het fijn als ik hoor dat ik iemand echt heb geholpen.”

Wat is jouw favoriete ingrediënt in het ‘krachtvoer’ van ForFarmers?

“De samenwerking met bevlogen collega’s vind ik belangrijk, teamwork is daarin essentieel. Niet alleen met collega’s van sales, maar ook met productie, de klantenservice en het lab. Verder vind ik dat we als organisatie trots mogen zijn op wat wij doen en welke kennis wij in huis hebben. Wij beseffen dat niet altijd, maar onderweg merk je dat binnen ForFarmers veel mogelijk is. Ik ben ‘proud to be ForFarmers’.” 

Maarten Boerrigter -